Operatív Törzs: Budapesten berobbanhat a járvány, szerdán tesznek javaslatot arra, legyen-e szigorúbb a kijárási korlátozás

2020. április 5., 11:15

Szerző:

Nagyon nagy a kockázata annak, hogy a fővárosban berobban a járvány – jelentette be Müller Cecília az Operatív Törzs szokásos sajtótájékoztatóján vasárnap. Az igazolt fertőzöttek 42 százaléka ugyanis budapesti, Pest megyét is ideszámítva

az összes fertőzött 62 százalékáról van szó.

A mai napon a fővárosban 313, Pest megyében pedig 142 regisztrált koronavírusos betegről tudnak. „Ez nagyon fontos adat. A megyei térképet nézve látszik, itt halmozódást tudunk regisztrálni”, mondta a tisztifőorvos, külön az időseknek címezve megjegyezte, ha el kell hagyni a z otthonukat, az nem azt jelenti, hogy bárhol mászkálni lehet az utcán, vagy 9 és dél között kint lehet lenni, hanem „gyorsan elvégzi a dolgát és visszatér az otthonába, de ha teheti, még ezt se tegye”.

Kiss Róbert alezredes ismertette: 4 millió maszk, több mint 400 ezer védőruházat, 100 ezer védőszemüveg, 30 ezer pár kesztyű és több mint 6 ezer arcvédő plexi érkezett tegnap. És 400 ezer darabot hoztak abból a Kínában fejlesztett és tesztelt gyógyszerből, amely ígéretes lehet a koronavírusos betegek kezelése során.

  • Tirolból két konvojjal érkeztek haza tegnap magyarok.
  • Összesen 13 435 hatósági házi karantént rendeltek el, 103 305 ellenőrzést foganatosítottak.
  • A rendőrség „jelentős csoportképző helyeket” lát Budapesten, ilyen a Városliget, a Normafa, a Margit-sziget és volt egy illegális gyorsulási verseny is.
  • Sok bolt nem tartja be a nyitvatartásra vonatkozó korlátozásokat, 64 feljelentést tettek emiatt, ebből csak Budapesten 41 esetben.
  • Egy 29 éves orosházi férfi maszkokat, fertőtlenítőket árult az interneten, de amikor fizettek neki, eltűnt, elfogták és le fogják tartóztatni.

Igen hamar következtek az újságírói kérdések:

 

Érdemes-e kesztyűt viselni a húsvéti bevásárláskor?

Először is szemrevételezéssel tekintsük meg a választott árut. Mindenképpen olyan terméket vegyünk le a polcról, amin láthatóan nincsenek külső szennyeződések. Ne tapogassuk végig az árut, nagyon kérem, mondta Müller Cecília. A nem csomagolt áruknál feltétlenül a kihelyezett csipeszeket, lapátokat kell használni.

Más kórházakban is ápolnak koronavírusos betegeket a Dél-Pestin kívül?

Igen. A kijelölt kórházak ellátják ezeket a betegeket. Számos helyen vannak már ápolt betegek. Vidéken is az infektológiákon. (Hogy melyek ezek a kórházak, azokat Müller Cecília nem mondta el.)

Akkor most hordjunk maszkot vagy sem?

Ne menjen az utcára az, aki gyanakszik arra, ha beteg. Az ne menjen sehova. Ha nem beteg valaki és a maszk viselését választja egyfajta védekezésképpen, tegye, a WHO is egyfajta toleranciát hirdet ezzel kapcsolatban. Ha a biztonságérzetét növeli az illetőnek, akkor hordjon. Ha jól viseli az ember, tehát eltakarja az orrát, száját, és a felvétel-levétel is szakszerű, akkor ennek nincs akadálya.

Családi ház udvarán összejöhetnek-e baráti társaságok?

Semmi esetre sem. Ne tegyék. Az egy családi légtérben lakók, akik egy háztartásban élnek, a saját kertjükbe persze kimehetnek. De ne szervezzünk partikat kertekben, barátokkal, távolabbi családtagokkal,  semmiképp sem megengedhető. 

Milyen szappant használjunk?

A szappanos kézmosásnak az a jelentősége, hogy mindenféle szennyeződést lemossunk. Ehhez kell folyó víz és ez nagyon fontos, néha hallom – mondja Müller Cecília –, hogy valaki lavórban mossa a kezeit, ez helytelen. Bármelyik folyékony szappan, aztán alapos öblítés, száraz törlés papírtörlővel, amit utána kidobunk. 

Tervezik-e a kijárási korlátozás szigorítását?

Ennek eldöntésére a kormány van felhatalmazva. Az Operatív Törzs szerdán tesz javaslatot szigorításra vagy engedményre.

Az egészségügyi dolgozók fertőzöttségének aránya?

Vannak országok, amelyek nem közölnek adatokat erről, vannak, amelyek igen. Az összes fertőzöttnek jellemzően több mint 10 százaléka fertőzött az egyes országokban, de van, ahol sokkal többen. Spanyolországban több mint 12 ezer, Olaszországban 7 ezer egészségügyi dolgozó fertőzött, de Lombardiában 20 százalék. Mit 12 százalék körül vagyunk. Lengyelország 15-17 százalék körül. Persze nem mindegy, melyik ország mennyire érintett.

A tuberkulózis ellen csecsemőkorban beadott BCG-oltás valóban védhet a koronavírus ellen?

Ez a megközelítés még tudományos igazolásra vár. Nagyon örülnénk, ha ez beigazolódna, hiszen Magyarországon 1953 óta a kötelező oltások között szerepel a TBC elleni oltás. Ha ez igazolást nyer, Magyarország egy kis előnyt élvezne ebben a tekintetben.

Tesztelik-e azoknak az egészségügyi dolgozóknak a kollégáit, akikről kiderült, hogy koronavírusosak?

Természetesen igen. Szoros kontaktusok feltérképezése folyik ilyenkor, egészségügyi dolgozók és családtagok tesztelése is történik. Vannak olyan kórházi osztályok, amelyek járványügyi zárlat alatt állnak. Ha egy kórházi osztályon annyi koronavírusos beteget kezelnek, hogy bevonódik az osztály, az egész osztály felvételi korlátozását el kell rendelni. Ilyenkor egy más intézményt jelölnek ki a nem koronavírusos betegek számára.

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

2024. április 25., 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.