Nem védheti örökké a Fideszt a Néppárt

2018. május 24., 13:40

Szerző:

Ki kell zárni a Fideszt az Európai Néppártból, ez a véleménye a Human Rights Watchnak. A jogvédők úgy látják, hogy a Néppártban is egyre többen támogatnák a Fidesz kizárását. A kulcs a német pártok, a CDU és a CSU megnyerése lehet – mondta el a Klubrádiónak adott interjúban a szervezet egyik vezetője, Philippe Dam.

Amint arról tegnap mi is beszámoltunk, a HRW szerdán kampányt indított a Fidesz kizárásáért. Megelégelték ugyanis, hogy a német kereszténydemokrata párt semmit nem tesz az ellen, hogy magyar testvérpártja rendre megsérti az emberi jogokat. A kampányt blogoldalukon jelentették be a jogvédők, a bejegyzést a szervezet vezetői, Wenzel Michalski és Philippe Dam írták.

Fotó: Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Azért most indították a kampányt, mert szerintük ideje azzal szembenéznie a Néppártnak, hogy a Fidesszel kapcsolatos politikája megbukott. Véleményük szerint a Fidesz újabb győzelmével még komolyabb veszélyben lesznek az emberi jogok és a jogállam. A tervezett Stop Soros törvénycsomag, amit a kormány gyorslépésben akar elfogadtatni, nehéz helyzetbe hoz több civil szervezetet is.

– A frakciónak el kell döntenie, hogy továbbra is elnéző lesz-e a magyar kormánypárttal, vagy átgondolja a helyzetet és kizárja soraiból a Fideszt, mielőtt az még jobban befolyásolná a Néppártot

– mondta Dam. 

Azért gondolják, hogy a kizárás a nyomásgyakorlás eszköze lehet, mert rossz üzenetet közvetít, hogy a Néppárt megengedi egy tagjának, hogy semmibe vegye az a jogállamiságot és az emberi jogokat, és ne tartsa tiszteletben a pártszövetség alapelveit.  

– A Néppárt eddig megvédte a Fideszt a kritikus hangoktól. Ezért nem indulhatott el még a hetes cikkely szerinti eljárás, és ezért reagál olyan lassan az Európai Parlament a magyarországi helyzet romlására. Ennek a védelemnek meg kell szűnnie. Teret kell engedni a Magyarországgal szembeni kritikának és a vitának. Jelenleg azonban teljesen világos számunkra, hogy a néppárti tagság megvédi a Fideszt a kritikától

– jegyezte meg a jogvédő.

Azt remélik, hogy kampányukra felfigyelnek a német politikusok is. Tudják, hogy már most számos néppárti képviselő elégedetlen a helyzettel. Az EN egyik döntéshozó testülete júniusban ülésezik, remélik, ott megvitatják a Fidesz kérdését.

Magyarországról már érkezett is válasz kampányukra, Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója úgy reagált a közleményükre, hogy a jogvédők nem képesek elfogadni a választások eredményét, és a Human Rights Watch különben is egy Soros-szervezet.

– Az illetékeseknek és a Fidesz tagjainak az általunk megfogalmazottakra kellene reagálnia, és nem ilyen kommenteket visszadobálni. A választások után pár nappal levelet küldtünk a magyar kormánynak, amiben felszólítottuk, hogy mutassa meg elkötelezettségét a civil társadalommal és a médiával való viszonyának javításában, gondolja át a migránsokat és menedékkérőket érintő politikáját és hogy tisztelje a jogállamiságot. A kampányunk nem egyszerűen a Fidesz ellen szól: a kormányt szólítjuk fel, hogy mutasson több tiszteletet az emberi jogok érvényesülése iránt – mondja a HRW-vezető.

Philippe Dam arra is emlékeztet, hogy rajtuk kívül már az Európai Parlament és az Európai Bizottság is szót emelt a magyar kormány ellen, de az Európai Tanács és az ENSZ emberi jogi jelentéstevői is kritizálják Magyarország több intézkedését.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.