Nem tudják megmondani, pontosan hány milliárdos hiánya van az állami kukaholdingnak

2018. szeptember 17., 10:49

Szerző:

Nincs elfogadott mérlege a múlt évről az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nek, ezért egyelőre azt sem tudják megállapítani, pontosan hány milliárdos a hiány az állami cégnél – írja a 24.hu.

A kukaholdingként emlegetett NHKV-nál – a portál információi szerint – a Magyar Villamos Művek Zrt.-hez hasonlóan a könyvvizsgálók nem hajlandók a nevüket adni az éves gazdasági beszámolóhoz. 

Nem csak hogy többmilliárdos a hiány, de azt sem tudják megmondani, hogy pontosan mekkora összeggel nem tud elszámolni az állami vállalat. A 24.hu úgy tudja, hogy 7 és 15 milliárd forint között lehet.

Az NHKV-nál 110 milliárd forint a tervezett éves forgalom, ez azonban nem fog összejönni, mivel két évvel az indulás után sem működik még a számlázást bonyolító szoftver. A rendszerproblémák miatt még most is vannak 2017 első félévéből származó elmaradások, néha százezres tételekkel mennek ki hibás számlák, az ügyfélszolgálat pedig nem tudja megmondani a reklamáló kukatulajdonosoknak, hogy mennyi az aktuális számlaállásuk.

Fotó: Youtube

A cég ilyen körülmények között nem tudott egyenesbe jönni, szükségessé vált a folyamatos külső támogatás. Még a jövő évi központi költségvetés tervezetébe is bekerült, hogy az idei 4,2 milliárd forint után további 4 milliárd a társaságnak juttatandó állami támogatás. Az NHKV Mészáros Lőrinc bankjától, az MKB-tól is kapott hitelt, így a 24.hu forrásai szerint:

jelenleg 45-50 milliárd forint az indulás óta beletolt külső forrás, kétséges tehát, hogy ezt az összeget valaha vissza tudná fizetni az állami cég.

A portál érdeklődésére az NHKV annyit közölt, hogy a korábbi és az új tulajdonosi joggyakorló közötti átadás-átvétel folyamatban van, annak lezárását követően történik meg a beszámoló elfogadása. Vagyis az NHKV a tulajdonosi joggyakorlójának változásával indokolta a csúszást, azzal, hogy az MNV-től Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszter fennhatósága alá került a cég.

A válasz szerint a cég 2017-es beszámolóját a felügyelőbizottság elfogadta, majd a korábbi tulajdonos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elé terjesztette. A kukaholding ennek időpontját azonban nem jelölte meg, csak azt, hogy augusztus 1-jétől a cég átkerült a tárca nélküli miniszter felügyelete alá.

Arra sem tért ki a válasz, hogy miként késleltethette a váltás a mérlegadatok benyújtását, hiszen azt május végéig kell megtenni, a váltásról szóló rendelet pedig június 25-én jelent meg és augusztustól hatályos.

A kukaholding állítása szerint a könyvvizsgáló elkészítette a független könyvvizsgálói jelentés tervezetét, amelyet benyújtottak a testületeknek és a tulajdonosnak.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.