Négymilliárd forint közpénzből vásárolhat ingatlanokat Gulyás Gergely

2018. július 5., 09:32

Szerző:

Szerda este közzétett határozatában az Orbán-kormány engedélyezte, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter

a világörökség védelmével összefüggésben az államot megillető elővásárlási jog gyakorlásának céljára a szabad előirányzatot meghaladóan, legfeljebb 4 000 000 000 forint összegben kötelezettséget vállaljon.

A pénzügyminiszternek július 11-éig át kell utalnia a Miniszterelnökség számlájára az összeget – szúrta ki a hvg.hu, amely azt is felidézte: 2017 végén teremtették meg a lehetőséget, hogy nyolc világörökségi helyszín mintegy 80 ezer ingatlanára az állam tehesse rá a kezét, ha a jelenlegi tulajdonos el akarja azt adni.

Nagy vitákat váltott ki az is, hogy az állam értékes lakásokat vagy tokaji pincéket akarhat megszerezni.

A mostani kormányhatározatból nem derül ki, hogy mely ingatlanok esetében akarnak élni az állam elővásárlási jogával, ami miatt fel kell emelni az erre szánt összeget.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.