Morvai Krisztina is beszállt a Jobbik szakadásvitájába, s mandátuma megtartására szólította Dúró Dórát

2018. június 2., 20:04

Szerző:

Forrósodik a helyzet a Jobbik háza táján, miután kedden kizárták Dúró Dórát a képviselőcsoportból, és a titkos szavazáson négyen szembementek a párt vezetésének akaratával. Morvai Krisztina, az egykor a Jobbik színeiben politizáló európai parlamenti (EP-) képviselő szerint  a Jobbik megalázza és meghurcolja azokat, akik nem adták fel az eredeti irányvonalat. Mint közölte: felháborító, hogy éppen Dúró Dórával akarnak példát statuálni. Úgy fogalmazott: amit a politikussal művelnek, „az egyszerűen megengedhetetlen”.

Az EP-képviselő azt üzente Dúró Dórának: ne adja vissza az áprilisi voksoláson megszerzett mandátumát az „eltorzult, felismerhetetlen” Jobbiknak, hanem független képviselőként használja azt a valódi nemzeti érdekek képviseletére, összefogva a többi olyan (egykori) jobbikossal, akik megelégelték a párton belüli terrort.

Az EP-képviselő pénteken az Echo TV-ben pedig úgy fogalmazott: „Most már sokkal többről van szó, mint egy pártnak az olyan belső ügyei, amiről úgy gondoltam, hogy ehhez nekem már semmi közöm. Most már olyan dolgok történnek, amivel szemben magyar emberként és jogászként is fel kell lázadjak. [...] Hát például amit Dúró Dórával csinálnak, tehát ez a fajta önkény, ez a fajta szívtelenség, lelketlenség, jogtalanság, visszaélés, zsarolás, terror - pontosan ezek azok a dolgok, amik ellen a Jobbik létrejött, illetve megerősödött.

Amit ő vele csinálnak, az egyszerűen megengedhetetlen, és innen is, e helyről is üzenem neki, hogy vissza ne adja a mandátumát.”

Valójában azonban Dúró Dóra nem egyéni mandátumot szerzett, hanem a Jobbik listájáról került a parlamentbe. A pártban aztán tisztújítás következett, s az immár Sneider Tamás-vezette Jobbik – Dúróék szerint –politikai leszámolásba kezdett azokkal szemben, akik korábban a megválasztott elnök ellenfelét, Toroczkai Lászlót támogatták. Az ásotthalmi polgármester mellett elnökhelyettesként induló Dúrót ugyanis bizalomvesztésre hivatkozva rövid időn belül kizártak a frakcióból, mert a kongresszus után nem határolódott el Toroczai által felvetett külön platformtól.

Fotó: Wikimedia

Dúró Dóra először megerősítette, hogy esküje szerint visszaadja mandátumát, ha erre kéri a pártvezetőség, majd miután ez megtörtént, már azt mondta: mandátumáról egyelőre nem mond le, de szinte biztos, hogy otthagyja a Jobbikot, amivel szerinte nem lesz egyedül.

Dúró Dóra szerint Volner János, Apáti István és Steinmetz Ádám is támogatta őt, amikor a kizárásáról döntött a frakció. Volner és Apáti azonban pénteken – Hegedűs Lorántnével és Szávay Istvánnal közös közleményben – igyekezett leszögezni, hogy eszünk ágában sem áll elhagyni a Jobbik parlamenti frakcióját.

Közben Toroczkai László – aki ellen platformalakítási kísérlete miatt etikai és fegyelmi eljárás indult – azt is megerősítette: nem kizárt, hogy önálló frakciót alakítanak a parlamentben.