Marton László bocsánatot kért az áldozataitól

2017. október 26., 12:27

Szerző:

A rendező csütörtökön az alábbi közleményt hozta nyilvánosságra:

„Az elmúlt napokban napvilágot látott, személyemet érintő hírek mindent összetörtek körülöttem. Nem kímélték sem a családomat, sem a munkámat, sem önnön magamat. Igyekeztem egész életemben teremteni, alkotni és átadni. Mindez most megsemmisült, olyan – nagyrészt névtelen – közlések alapján, amelyekben egyoldalú értékelések is találhatók.

Pályám során arra törekedtem, hogy másokat ne bántsak, hanem segítsek. Úgy a színpadon, mint azon kívül. Soha nem akartam egy másik embert megalázni.

Marton László

Most megértettem, hogy vannak, akik azt gondolják, úgy érzik, hogy oly módon közeledtem hozzájuk és olyat cselekedtem, amivel megsértettem őket.

Ezúton üzenem minden névvel vagy név nélkül megszólaló személynek, hogy bocsánatot kérek, ha olyat tettem vagy úgy viselkedtem, amivel megsértettem, nehéz helyzetbe hoztam őket. Tisztelettel kérem bocsánatkérésem elfogadását.

Bocsánatkérésem mellett továbbra is a Vígszínház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendelkezésére állok, hogy hallgassák meg vezetői, rendezői és tanári működésemmel kapcsolatban a társulat tagjait, a színház dolgozóit, valamennyi volt és jelenlegi tanítványomat.

Marton László”

A Vígszínház főrendezőjét a múlt héten Sárosdi Lilla színésznő vádolta meg név szerint is szexuális zaklatással, vagyis hogy Marton László húsz éve egy kocsiban „Puszild meg!” felszólítással elővette előtte a péniszét. Ezután még hét áldozat jelentkezett hasonló történettel, Marton László pedig lemondott a Vígszínház főrendezői posztjáról és felfüggesztette az oktatói tevékenységét a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A botrány nyomán a Vígszínház igazgatója, Eszenyi Enikő közleményben jelezte, hogy 35 éves pályafutása alatt nem hallott Marton László szexuális visszaéléseiről, de ez Fáy László kritikus szerint egyszerűen hazugság.

Sárosdi elfogadta Marton bocsánatkérését.

Az ügy társadalmi vonatkozásairól ebben a cikkünkben írtunk részletesen.