Eszenyi Enikő személyesen is megszólalt a Marton-ügyben

2017. október 24., 17:47

Szerző:

Személyes hangú levelet küldött a bérletes nézőknek a Vígszínház igazgatója a Marton-botrány kapcsán. Eszenyi Enikő a „Kedves barátom!” megszólítással induló levélében azt írja, hogy „nőként, alkotóként és színházi vezetőként” mindig fontosnak tartotta, hogy a színházban kiemelt helyet kapjanak „a szélsőséges emberi megnyilvánulásokkal”, a „másokat akaratuk ellenére megalázó, érzelmi törést okozó” helyzetekkel foglalkozó előadások. 

„Jómagam 35 éve dolgozom a Vígszínházban, amelynek 2009 óta vagyok az igazgatója, ez idő alatt nem értesültem ilyen vagy ehhez hasonló esetről – írja az igazgató, majd hozzáteszi: – Hangsúlyozzuk, hogy nem a mi dolgunk ítélkezni.”

Marton László és Eszenyi Enikő
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

A színház ma délelőtt már kiadott egy közleményt. Ebben egyebek mellett azt írják, hogy „a Vígszínház társulatát mélységesen megdöbbentették a Marton Lászlóval, a színház egykori igazgatójával kapcsolatos vádak. Szeretnénk kifejezni együttérzésünket és támogatásunkat mindazok felé, akik akaratuk ellenére megalázó, emberi méltóságukat vagy személyi szabadságukat sértő, érzelmi törést okozó helyzetbe kerültek. A Vígszínház elítél minden ilyen jellegű cselekményt. Eddig is eltökéltek voltunk, de most még nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden hasonló esetnek elejét vegyük, hogy ezeket idejében felismerjük, és az ügyben eljárjunk.

A Vígszínház első lépésként csatlakozik a Független Előadó-Művészeti Szövetség kezdeményezéséhez, és aktívan részt vállal a hatalommal való visszaélések és a szexuális zaklatások megelőzését célzó közös munkában. Továbbá kezdeményezi egy színházi szektor szintű anonim bejelentővonal vagy online felület létrehozását, amelyen minden, magát érintettnek érző színházi dolgozó vagy akár színházba járó név nélkül jelentheti be a hasonló eseteket, amelyeket minden esetben kivizsgálunk.”

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.