Lázár elnézést kért a közmunkásoktól, töretlenül bízik a nyugtamágus Szatmáry Kristófban

2018. február 1., 18:46

Szerző:

A magyar kormány közép-európai szövetségépítésben gondolkodik, ilyen politikát folytat, ezt mutatta a múlt heti budapesti V4-csúcstalálkozó, Orbán Viktor miniszterelnök keddi bécsi látogatása, és ebbe a sorba illeszkedik a jövő heti budapesti magyar-szerb kormányülés is - közölte Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor és Sebastian Kurz osztrák kancellár tárgyalását a miniszter eredményesnek, sikeresnek minősítette. 

Paks II. ügyében azt mondta: Magyarország tiszteletben tartja Ausztria atomellenes álláspontját, azonban bízik abban, hogy az Európai Bizottság és Bécs vitája után sikerül együttműködést kiépíteni a két ország között az atomerőművel összefüggésben.

Magyar oldalról három ponton – Körmendnél, Szentgotthárdnál és Sopronnál – is autópálya fogja elérni a magyar-osztrák határt – tette hozzá az osztrák csokorhoz. 

A miniszter  egyszerűbb, gyorsabb, olcsóbb csok-intézést ígért, megjegyezte  ugyanakkor, hogy „vannak, akik elvennék" az új lakásokra igénybe vehető csokot. Az LMP inkább bérlakásokba kényszerítené az embereket – tudatta.

Kiemelte a friss gazdasági számokat, beszélt a 66 hónapja folyamatosan mérséklődő munkanélküliségről, a közmunkások és a külföldi telephelyen dolgozók számának csökkenéséről, valamint az átlagkeresetek emelkedéséről.

Közölte azt is, hogy a kormány négysávos út megépítéséről döntött Törökszentmiklós, Püspökladány és Berettyóújfalu között, az M4-es autópálya folytatásaként. A beruházás várható költsége 100 milliárd forint. Megerősítette, Szolnokot össze kívánják kötni az M0-ás körgyűrűvel.

A HÉV és a 2-es metró összekötését firtató felvetésre Lázár János azt válaszolta: a HÉV teljes modernizációja elkerülhetetlen, az elővárosi vasúthálózatnak pedig „profinak kell lennie". 

Az új metró építését azonnan nem támogatják.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Megkérdezték a közmunkásokkal kapcsolatos kijelentéséről, amelyről azt mondta: a közmunka és a bűnözés csökkenése között összefüggés van. A mostani kormány munkát ajánl, és nem megélhetési bűnözést - fogalmazott.

Elnézést kért ugyanakkor azoktól, akiket esetleg megsértett a leegyszerűsítő megjegyzése, amelynek "nem volt kirekesztő éle".

A Telenor esetleges állami megvásárlása nem merült fel, de fontosnak tartja, hogy legyen nemzeti tulajdonban lévő távközlési vállalat.

A közelmúltbeli diáktüntetésen megfogalmazott követelésekről a tárcavezető úgy nyilatkozott: felelőtlenség középiskolások „belekavarása" egy országos választási kampányba, azzal együtt ugyanakkor, hogy a tanulók kérései közül több is figyelemreméltó, ilyen például az iskolai leterheltségre vonatkozó.

A pécsi gyermekhospice ház, a Dóri Ház működését fenyegető ellehetetlenülésre azt mondta: az Emmi felveszi a kapcsolatot a szervezettel, és segíteni fognak a működtető alapítványnak.

Az ENSZ Lázár értékelése szerint új szabályrendszert szeretne érvényesíteni a migráció erősítése szempontjából, ezzel kapcsolatban zajlik a párbeszéd a tagországokkal. Magyarország edig abban bízott, hogy az érveink meggyőzik a világszervezet képviselőit. Jövő héten várhatóan nyilvánosságra kerül a szervezet tervezete, mondta Lázár. Arra az esetre, ha a magyar kormány szempontjai nem tükröződnek benne,

Szijjártó Péter felhatalmazást kapott, hogy au USA után Magyarország is kilépjen a tárgyalási folyamatból.

Hozzáétette: az ENSZ korábbi főtitkára az utóbbi években Soros György egyik alapítványának alkalmazásában áll.

Mint kiderült, Lázár a hétvégén ismét ellátogatott Mórahalomra és Röszkére, arra volt kíváncsi, hogy miként működik a kamera- és hőkamerarendszer, amelynek felvételeit a központban folyamatosan 6 rendőr figyeli. Kiderült, hogy naponta több csoportban is érkeznek arcukat „leplező", „konditeremben is megfordult", „éhezéstől nem szenvedő" csoportok, akik hidegvágóval, sőt akár létrával próbálkoznak átjutni a kerítéssel. Nőket, gyerekeket nem látott, csak férfiakat, akik szerinte ezer eurót fizettek Szerbiában, hogy elvigyék őket a kerítéshez. Lázár a határzár-menti hőkamerák felvételeinek nyilvánosságra hozatalát kéri a belügyminisztertől.

A téma kapcsán ugyanakkor elismerte, hogy

napi egy ember adhatja be a menedékkérelmét a határon,

mert a szakhatóságnak  csak ennyi befogadására van kapacitása. De azért, mert nagyjából ennyi kérelmet is nyújtanak csak be – tette hozzá.

Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta: bizalma töretlen a (feketemunkásokat foglalkoztató, nyugtamágus)  Szatmáry Kristóf miniszteri biztosban, aki szerinte

meggyőzte arról, hogy a sajtó koholmányokat ír róla.

Lázárt korábban arra panaszkodott, hogy az olvasók a sajtóbeszámolók alapján nem tudnak tiszta képet alkotni a menedékkérők, az oltalmazottak és az illegális migránsok között. Arra a kérdésre, hogy akit oltalmazunk, azzal szemben miért ismerjük el a helyiek erőszakos akcióit, Lázár nem tudott világos választ adni, csak annyit mondott, hogy a magyar emberek véleményének kialakításában nem meghatározó a kormány véleménye, tevékenysége, és

nem a kormány tolta a közvéleményt az idegenellenes, menekültellenes irányba.

A felvtésre, hogy miért elsőbbségi küldeményként küldte ki a kormány a miniszterelnöknek a Stop Soros törvényjavaslatról szóló tájékoztató levelét, Lázár azt válaszolt: azért, hogy gyorsan kikézbesítsék.

Lázár Jánso felszólította a Jobbik vezetőit, hogy ne uszítsák az ötezer főnél kisebb települések polgármestereit az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatban, mert a megvalósított változtatások jól sikerültek, a fejlődés biztosított. Értékelése szerint Vona Gábor és Hegedűs Lorántné felelőtlen, „konkrét hülyeségeket beszél" és nagy hiba, ha valaki visszaél a kistelepülési polgárok jóindulatával a választási kampányban.

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.