Kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság Magyarország ellen a Stop Soros miatt

2018. július 18., 09:50

Szerző:

Csütörtökön az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a Stop Soros törvénycsomag és az azt kísérő alkotmánymódosítás miatt – írja a Népszava. A bizottsági álláspont szerint a Stop Soros és az alkotmánymódosítás is EU-s előírásokat sért, amire a testület először levélben kér magyarázatot az Orbán-kormánytól. 

soros_plakat-1.jpg

A kötelezettségszegési eljárásban a Velencei Bizottságnak az ajánlásai alapján fognak döntést hozni. Az Európa Tanács alkotmányjogászokból álló tanácsadó testülete korábban kérte az Országgyűlést, hogy ne fogadja el a Stop Sorost, azután pedig, hogy ez mégis megtörtént, a hatályon kívül helyezésére szólított fel. Ezt a Velencei Bizottság azzal indokolta, hogy a törvénycsomag

  • súlyosan sérti a civil szervezetek munkáját,
  • korlátozza a gyülekezési szabadságot, ezzel megsértve az Emberi Jogok Európai Egyezményének 11. cikkét
  • és korlátozza a szólásszabadságot is.

A kötelezettségszegési eljárás elindítását előrevetítette Christian Wigand bizottsági szóvivő korábbi nyilatkozata, amely szerint az Európai Unió  nem fordíthat hátat azoknak az értékeknek és elveknek, amelyekre Európa épült. Frans Timmermans bizottsági alelnök, volt holland külügyminiszter egy júniusi EP-meghallgatáson jelezte, hogy „lehetnek problémák” a Stop Sorossal.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.