Határozatot hoz ma arról a parlament, hogy a kormány csak feltételekkel támogathatja az EU helyreállítási alapját

2020. július 14., 08:15

Szerző:

Az Országgyűlés kedden a kormánypártok javaslatára várhatóan határozatban szab feltételeket a kormánynak ahhoz, miként támogathatja az Európai Unió (EU) koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítését célzó hitelfelvételét.

A parlament rendkívüli ülésének második, befejező napja reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd két, kivételes eljárásban tárgyalt előterjesztésről tartanak összevont vitát.

Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A képviselők elsőként a járvány gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló kormánypárti határozati javaslatról tárgyalnak. Az előterjesztésben feltételeket szabnának a kormánynak ahhoz, hogy miként támogathatja az EU hitelfelvételét a járvány okozta gazdasági károk enyhítésére.

Ezt követően a kabinet rövid távú szálláshelykiadással összefüggő törvénymódosító indítványáról tárgyalnak. A kormány egyebek mellett lehetővé tenné, hogy az önkormányzatok rendeletben állítsanak éven belüli időkorlátot a magánszálláshelyek kiadására.

A javaslatok összevont vitái után mindkét előterjesztés esetében megtartják a zárószavazást is.

 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.