„Két Magyarország van, és az egyikről az ellenzéknek lövése sincs”

Fekete-Győr András meghirdette az ellenzéki kiegyezés politikáját a Momentum Mozgalom keddi budapesti tüntetésén. Mindenkit várnak, atomonként akarják visszaszerezni a vidéket a Fidesztől.

2018. május 1., 21:15

Szerző:

Szeretném meghirdetni a kiegyezés politikáját – jelentette be Fekete-Győr András pártelnök a Momentum Mozgalom kedd délutáni budapesti tüntetésén. A Szabadság térről a Kodály köröndig vonuló demonstráción néhány ezer ember vett részt.

Fotó: Bazánth Ivola

A felszólalásokat a párt elnökségi tagja, Cseh Katalin kezdte, aki arról beszélt, hogy szerelemből szeretné gyereket szülni, és nem Orbán Viktor kormányának egy olyan országban, ahol nem a migránsokat üldözik, hanem a korrupciót, és ahol bölcsődék és iskolák épülnek stadionok helyett. Beszélt az ellenzéki pártok április 8-i választási kudarcárl is, amelyről azt mondta, „rohadt nehéz” egy ilyen pofon után felállni, de senki ne adja fel, éls mindenki maradjon itthon. 

– Orbán Viktor tőlünk félhet a legjobban, és mi nem félünk tőle!

 

– zárta a beszédét.

Fotó: Bazánth Ivola

Utána meglepetésvendégként Gyetvai Viktor, a Független diákparlament vezetője, az két korábbi nagy ellenzéki tüntetés egyik szervezője szólalt fel, aki azt mondta, hogy egységes ellenzék kell, de olyan, amelyik érdemben képviseli az embereket. Emlékeztetett, hogy rengetegen vannak, akik nem a Fideszre szavaztak, és most csalódottak, de szerinte a Fideszre szavazó, kiszolgáltatott helyzetben lévő közmunkásokat nem nem lehet hibáztatni. Kell egy közös nemzeti minimum a hazugsággal szemben, és cselekvésre van szükség. Cselekedjünk. szólított fel mindenkit tüntetésre május 8-án, a negyedik Orbán-kormány megalakulásának a napján, aztán hozzáfűzte:

– Meg kell mutatnunk, van vér a pucánkban.

Gyetvai Viktor után a Momentum Mozgalom alelnöke, Soproni Tamás következett, aki arról beszélt, hogy neki nem az ellopott milliárdok fájnak, hanem azok a milliók, akikkel elhitették, hogy Magyarország másik fele ellenség, hogy nem az omladozó kórházak és a külföldre menekülő ápolók jelentette emberhiány veszélyes az egészségre, hanem Soros György-féle „gyíkemberek”, és akikkel elhitették, hogy a mi szövetségesünk Vlagyimir Putyin orosz elnök, nem pedig az Európai Unió.

Fotó: Bazánth Ivola

Ezután következett a tüntetés másik meglepetésvendége, Márki-Zay Péter, aki megtiszteltetésnek nevezte, hogy felkérték egy beszédre, Méltatta a Momentum Mozgalom nyitottságát és azt, hogy a párt támogatta a hódmezővásárhelyi polgármester-választást felvezető kampányban. majd arról beszélt, hogy egy jó szándékú fideszes figyelmeztette, hogy az Orbán-kormány irányítása alatt álló jobboldali média támadni fogja őt, csakhogy szerinte ez a támadás mindenkit el fog érni, aki kiáll amellett, hogy az ellenzék összefogjon. Szerinte április 8-án az ellenzéki pártok kudarcával egy évszázados fal omlott le, és

már nem jobb- és baloldal politika, hanem tisztesség és tisztességtelenség között kell választani.

Először – árulta el – ő is sprintnek hitte az ellenzék előtt álló munkát, április 8-án kellett rádöbbennie, hogy maraton lesz belőle. Ha kitartunk, ember nincs, aki megakadályozza, hogy célba érjünk – fejezte be a mondanivalóját a hódmezővásárhelyi polgármester. Bár a saját bevallása szerint nem akar beszállni az országos politikába, Márki-Zay Péter kezd az ellenzéki tüntetések sztárja lenni, a szervezők nyilvánvalóan azért hívják több demonstrációra is, mert szeretnének kihasítani egy részt a népszerűségéből. (Hívták beszédet tartani az április 14-i és az április 21- nagy budapesti tüntetésre is, de az elsőre üzenetet küldött a tüntetőknek, és csak a másodikon szólalt fel.) 

Fotó: Bazánth Ivola

A Momentum Mozgalom tüntetésének a záróakkordja a pártelnöki beszéd volt. Fekete-Győr András azzal kezdte, hogy 

két Magyarország van, és az egyikről az ellenzéknek lövése sincs,

ráadásul ezt a másikat nem ismerik és cserbenhagyták. – Ez a legnagyobb hiba, amelyet mi is elkövettünk – mondta, hozzáfűzve, meg kell érteniük, hogy a vidék számára miért nincs jobb, mint a Fidesz. Szerinte a Fidesz kétharmadával szemben a jelenlegi parlamenti ellenzék tehetetlen, Orbán Viktor pedig nem az ellenzéktől fog megijedni, hanem ha ha százezrek tüntetnek a netadó ellen vagy ha összegyűlik 266 ezer aláírás az olimpiáról szóló népszavazásról. – Ha olyanok is kimennek az utcákra, akik eddig nem tették – fogalmazott.

Fotó: Bazánth Ivola

Ezután arról beszélt, hogy mozgalmi politizálásra van szükség Magyarországon, az Orbán-kormányt „cselekvő, hazafias aktivizmussal” lehet legyőzni, amely valódi kérdésekre valódi válaszokat kínál. Szerinte ez a mozgalom a következő években végig fogja dolgozni magát Magyarországon, ami elképesztően kemény meló lesz, de a pártnak hihetetlen erőt ad, hogy több mint ötezren jelentkeztek tagnak az április 8-i parlamenti választások óta. Meg is hirdette a 

a kiegyezés politikáját,

amelynek a jegyében mindenkit arra kéret, hogy csatlakozzon a mozgalomhoz. – Van egy fontosabb közös ügyünk, mint hogy ki jobboldali vagy baloldali, idős vagy fiatal – mondta, jelezve, várnak politikusokat is, de csak hiteleseket.

– Mi nem tudunk bemenni a parlamentbe, de ők ki tudnak jönni az utcákra. Ha megszűnik a pártod, és te folytatnád, gyere várunk. Ha hitted, hogy lehet más, de nyolc év után sem változott semmi, gyere várunk. Egy alapjaiban új ellenzéket kell felépíteni. Szükség van diákokra és Fidesz-verő polgármesterekre is

– buzdította a közönséget. Szerinte közös érdekünk, hogy az ellenzéki párttok levonják a tanulságokat és összeszedjék magukat.

Fotó: Bazánth Ivola

Fekete-Győr András ezután kitért a két nagy jövő évi megméretésre, az EP-választásokra és az önkormányzatiakra is. Ami az utóbbit illeti, szerinte „atomonként” kell visszaszerezni a vidéket a Fidesztől, aminek az érdekében

nyáron kérdőívekkel kezdik meg a munkát

Meghirdette a „cselekvés köreit” is, és azt állította, hogy várják a kétfarkúakat is, akik megmutatták, hogyan kell a gyakorlatban fellépni egy-egy ügyért. Célzottan kell cselekednünk, és a rendszer összeomlik. Április 8. legfőbb tanulsága, hogy többen, többet többekért kell dolgoznunk – zárta a beszédét a Momentum Mozgalom elnöke..