Kerecsend inkább lemondott az ötszázmilliós támogatásról, nehogy a turisták meglássák a romákat a faluban

2018. május 24., 08:53

Szerző:

Népszava számol be egy elég megdöbbentő riportban arról, hogy a Heves megyei Kerecsend hétfős képviselő-testülete egy májusi ülésen három nemmel, három igennel és egy tartózkodással leszavazta már megnyert pályázatok elindítását, vagyis hogy Sári László polgármester aláírja a támogatási szerződéséket.

Két pályázatról van szó, Kerecsend először két lépcsőben négyszázmilliót kapott volna rászoruló családok felzárkóztatására, ezen belül egészségügyi szűrőprogramokra, szociális bérlakások kialakítására, sportpályára, szolgáltató házra, járdákra. A másik, szintén kétlépcsős pályázat a gyerekeken és szüleiken segített volna, negyven-negyvenmillióból Biztos Kezdet Gyerekházat alakítottak volna ki a faluban.

Fotó: Kerecsend község hivatalos Facebook-csoportja

Kerecsend csaknem félmilliárd forintot bukott a képviselő-testületi-vétóval. A támogatást a hátrányos helyzetben élő falubeliek felzárkóztatására fordíthatták volna, csakhogy a képviselő-testületben sokaknak egyszerűen nem tetszett, hogy a pénzből romákat támogatnának. Egyik zászlóvivőjük, Prokaj Milán alpolgármester, aki szerint a két pályázat közül az egfyik, egy négyszázmilliós pénzének a nagy része „kamu-dolgokra” menne el, egy-egy mentor óradíja harmincezer forint, az előadóknak kiégés ellen külön tréninget szerveztek volna hétvégente, naponta nyolcvanezer forintért.

– Egyetlen értelmes eleme lett volna a programnak, a szociális bérlakás-építés, de ez is megosztaná a falut. Azok a cigányok, akik előre akartak haladni, már megtették, dolgoznak, csinosítják a házukat. A periférián csak a lumpenek maradtak, s az elmúlt évek tapasztalatai bebizonyították, hogy rajtuk akkor se lehet segíteni, ha megfeszül az ember

– állt elő a hajmeresztő magyarázattal az alpolgármester, hozzáfűzve, hogy inkább a turizmust fejlesztenék, ezért sem akarják, hogy cigány családok a falu központjába költözzenek vagy oda hordják a gyerekeiket a gyerekházba, mert 

a látvány biztosan elriasztaná a vendégeket.

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.