Jogsértőnek nyilvánította a Kúria az Orbán-kormány új gyűlöletplakátjait

2018. április 6., 17:04

Szerző:

A Kúria megállapította, hogy a kormány megsértette a pártok közötti esélyegyenlőséget a STOP felkiáltással indított, menekültek ellen uszító plakátkampányával. 

– A Kúria megállapítja, Magyarország Kormánya megsértette a pártok közötti esélyegyenlőséget azzal, hogy a 2018. március 26. napjától közzétett figyelemfelhívó kampányának STOP feliratú, tömött sorokban menetelő migránsokat/menedékkérőket ábrázoló plakátjaival a FIDESZ-MPSZ és KDNP jelölőszervezetek választási kampányát erősíti – hangzik a testület honlapján közzétett döntés. A Kúria eltiltotta az Orbán-kormányt a további jogsértéstől.

Fotó: Merész Márton

Március végén Szél Bernadett, az LMP társelnöke élt panasszal a Nemzeti Választási Bizottság előtt a kormányzati plakátkampány miatt, mivel álláspontja szerint az a választók befolyásolására alkalmas kampánytevékenységnek minősült. Az NVB elutasította ezt, a Kúria azonban most felülbírálta, igazolva a gyanút, hogy az Orbán-kormány Fidesz-KDNP fő üzenetét közvetítette a plakátokkal.

Pár napja megírtuk, hogy a Kúria egy Orbán-plakátot is jogsértőnek nyilvánított, szintén a választási törvény megszegése miatt. egyébként ez az a plakátkampány, amelyhez az Orbán-kormány a Brexitért felelős  szélsőjobboldali brit párttól, a UKIP-tól merített ihletet. A hozzá használt fénykép a náci Németország propagandáját idézi. 

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.