A brit szélsőjobbtól lopta az ötletet az Orbán-kormány az új gyűlöletkeltő kampányhoz, hasonló képpel uszított a náci Németország is

2018. március 27., 15:59

Szerző:

Az Orbán-kormány ugyanazzal a fényképpel illusztrálja a bevándorlás elleni új kampányát, mint amelyikkel a korábban Nigel Farage fémjelezte brit szélsőjobboldali párt, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) választott ki a Brexitről szóló 2016-os népszavazás előtt – írja a Magyar Nemzet. Ezt az AFP budapesti tudósítója, Peter Murphy vette észre osztotta meg Twitter-oldalán.

 

A UKIP plakátja 2016-ban rasszista uszítás miatt rendőrségi feljelentést ért. David Prentis, a Unison szakszervezet főtitkára szerint nyilvánvaló uszításról volt szó, a Twitteren pedig – írta a meg akkor a Guardian – többen is arra hívták fel a figyelmet, hogy a fénykép használata egy bevándorlás elleni kampányban a hitleri Németország egyik propagandafilmjének a képsorát idézi fel.

Magát a fényképet egyébként a Getty Images fotográfusa, Jeff Mitchell készítette 2015-ben a horvát-szlovén határon.  Az esettel kapcsolatban a Getty Images szóvivője akkor azt mondta: mindig kényelmetlen, ha egy hírfotót politikai üzenetekre alkalmaznak, a szóban forgó kép használatát viszont engedélyezték, így a UKIP jogszerűen használja.

„A kormány arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az ENSZ migrációs csomagja teret engedne a további bevándorlásnak. Szerintünk a bevándorlás súlyos kockázatokat jelent, ezért meg kell állítanunk. Az ezzel kapcsolatos hirdetések április 15-ig futnak majd” – hangzik a szöveg, amellyel az Orbán-kormány bejelentést tett az új  kampányról.