Benkő Péter is kitálalt arról, amikor Törőcsik Mari kirúgta: Mélységesen szomorú, kegyetlen történet

Zsurzs Kati nyilatkozata miatt került újra az érdeklődés középpontjába az az eset, amikor 1993-ban Törőcsik Mari lett a Thália igazgatónője, és mindenkit kirúgott.

2024. május 2., 14:45

Szerző:

Törőcsik Mari és Schwajda György 1993-ban vették át a korábbi-későbbi Thália Színház vezetését, és amikor az intézmény Arizona Színházból éppen átalakult Művész Színházzá, akkor szinte mindenkit elbocsátottak. Az egyik színész, akinek távoznia kellett, Zsurzs Kati nemrégiben beszélt arról, hogy mennyire méltatlannak találta az egészet, most az en bloc elbocsátott társulat egy másik tagja, Benkő Péter nyilatkozott a helyzetről.

Törőcsik Mari is csak áldozata volt az eseményeknek

Benkő Péter a Bors című kiadványnak nyilatkozva beszélt az 1993-as eseményekről:

„Mindenkit utcára tettek, három-négy ember maradhatott statisztálni, akik nyugdíj előtt voltak: Bitskey Tibor, Kautzky József, Szabó Gyula. Törőcsik Mari mindenkit egyenként behívatott magához, engem is, de nem mentem. Úgy jöttem el, hogy nem is beszéltünk egymással. Soha többet nem találkoztunk.”

Benkő Péter ennek ellenére hozzáteszi azt is, hogy nem hibáztatja a legendás színésznőt mindazért, ami történt:

„Eszem ágában sincs szegény Törőcsik Marit eláztatni, valószínűleg ő is egy áldozata volt az eseményeknek. Schwajda kitalálta, hogy egy művész színházat akar csinálni a magyar színészet színe-javával, és a pesti Broadway-n  találták meg ehhez a megfelelő épületet. Az ötletet valószínűleg szegény Marit maguk előtt tolva tudták elfogadtatni.”

A pesti Broadway alatt természetesen a Nagymező utca értendő, ahol a Thália színház a Mikroszkóp színpad mellett, az Operettel szemben, a Radnóti színpadtól átlósan átellenben található. Benkő Péter, csakúgy, mint Zsurzs Kati, az 1993-as elbocsátása után szabadúszó lett, majd a Soproni Petőfi Színház, illetve 2013 óta a Turay Ida Színház vendégművésze lett. A régi Thália, illetve Arizona színház társulatára most a következőképpen emlékszik vissza:

„a legendás társulat szétszéledt, és az volt a legszörnyűbb az egészben, hogy az új színház, amit összehoztak, egy év múlva bezárt. Magyarul semmi értelme nem volt az egésznek. Ez egy mélységesen szomorú, kegyetlen történet.”

Zsurzs Kati nem tudta sajnálni Törőcsik Marit

A múlt héten Zsurzs Kati beszélt részletesen ezekről az eseményekről, és többek között a következőket mondta:

„Ők úgy tették ki ezt a társulatot en bloc, hogy egyetlenegy előadást nem néztek meg. Ők kaptak egy színházat egy társulattal, csak nekik a társulat nem kellett, csak az épület. Ez volt a legsértőbb. A Mari azt mondta, hogy annyira sajnálja, hogy ha lenne neki egy nagyobb társulata, akkor biztos helyem lenne. Mondom, »Mari, semmiben nem láttál, miért mondod?« Nem akarom őt bántani, de nagyon nagy jelenet volt, mert a Mari azt játszotta, hogy nagyon beteg, influenzás. [...] Ő nagyon szenvedett, amikor minket kitett. Beteg is volt, és nem esett ez neki jól, hogy minket ki kell tenni.”

A teljes nyilatkozatot, illetve az azt tartalmazó videót korábbi cikkünkben itt találja.

(Kiemelt kép: Fortepan/Szalay Béla)