Gruevszki rossz lóra tett Orbánnal, Magyarország nem ad menedékjogot macedón állampolgároknak

2018. november 13., 20:13

Szerző:

Aligha fogja megkapni a menedékjogot Magyarországon Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő, aki ezzel akarja megúszni a kétéves börtönbüntetést, amelyre Macedóniában vesztegetés miatt ítélték – derül ki a Magyar Helsinki Bizottságnak az ügyről szóló írásából. A politikus ma a Facebook-bejegyzésben adta hírül, hogy Budapesten van, ahol menedékjogi kérelmet adott be, a civil szervezet szerint azonban ezt nagyon nehéz lesz megkapnia. 

Magyarországon a menedékjogi eljárást rendkívüli mértékben megszigorították a 2015-ös menekültválság óta. Mivel az Orbán-kormány újra és újra meghosszabbítja a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet, irányadónak azok a törvényi rendelkezések számítanak, amelyek szerint a menedékjogi eljárást a tranzitzónában kellene lefolytatni, vagyis ha Gruevszki tényleg Budapesten tartózkodik, akkor vissza kell vinni Tompára vagy Röszkére. 

Nikola Gruevszki és Orbán Viktor

Rengeteg kérdőjel övezi azt is, hogy Gruevszki hogyan érkezett Magyarországra, hiszen macedón bírósági közlések szerint korábban megfosztották a személyes és a diplomata-útlevelétől is. Ennek kapcsán a Magyar Helsinki Bizottság arra is emlékeztet, hogy Macedónia hivatalosan biztonságos országnak számít, így Gruevszkinek bizonyítania kellene, hogy miért van mégis veszélyben. Facebook-bejegyzésében az exkorrmányfő ugyan megemlíti, hogy kapott halálos fenyegetéseket, de jellemző, hogy macedón állampolgár utoljára 2015 nyarán kért menedékjogot Magyarországon, és akkor sem kapta meg.

Ez is ékesszólóan illusztrálja, hogy Gruevszki mire számíthat, ha a magyar hatóságok nem tesznek kivételt vele. Tehetnek persze kivételt, Pintér Sándor belügyminiszternek joga áll saját hatáskörben menedékjogi védelmet megállapítani, de – jegyzi meg a civil szervezet – ő sem kerülheti meg a törvényeket, a kétéves börtönbüntetés például nem automatikus kizáró ok, amelyre hivatkozhat, hogy a volt macedón miniszterelnökkel szemben miért nem a hagyományos menedékjogi eljárást folytatják le. Arról nem is beszélve, hogy ha nem repülőgépen érkezett Szkopjéból Budapestre – útlevél nélkül ezt nehéz lett volna, akkor valószínűleg át kellett haladnia azon a Szerbián, amely szintén biztonságos országnak számít. Bár – zárul a cikk – a magyar hatóságok megállapíthatják, hogy az ő esetében nem az.

Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke. Alakulata, a jobboldali a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) mellett Orbán Viktor is kampányolt. Magyarország egyébként neki köszönheti a Stop Soros kampányt is. Az amerikai magyar üzletember ellen először Macedónia indított gyűlöletkampányt ilyíen néven, a szlogent is Gruevszki találta ki, aki a politikai tanácsadónak ugyanazt a néhai Arthur Finkelsteint használta, akit Orbán is. Azért ítélték két év letöltendő börtönbüntetésre, mert 2012-ben törvénytelenül utasította Gordana Jankuloska belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós Mercedest magánhasználatra. Jankuloskát is elítélték egy külön tárgyalássorozat végén, ő hat évet kapott. A Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki - azóta kormányfővé választott - szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit. 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.