Folyt a vér a Ferencváros stadionjában, késelés és verekedés színezte az ultrák visszatérését a Groupama Arénába

2017. november 5., 02:00

Szerző:

A visszatérő ultrák két tagját megkéselték, a késelőt pedig az áldozatok társai összeverték szombat délután a Ferencváros Debrecen elleni meccsén a Groupama Arénában - írja az Index. Az összetűzésekben három ember megsérült.

Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke, a Fidesz országos pártigazgatója és alelnöke két hete állapodott meg a a futballcsapat rajongóinak egy részével, hogy a Debrecen elleni mérkőzésem újra a lelátókon lesznek. Ezek az ultrák, a Green Monsters képviselői három és fél éven át bojkottálták a mérkőzéseket – a legfőbb problémájuk az volt, hogy a Groupama Arénában vénaszkenneres beléptetés van –, helyettük pedig a Ferencváros vezetése más szurkolótáborral próbálkozott. Szombat délután az Index információja szerint ennek a „kubatovista” csoportnak, a Halhatatlanoknak az egyik tagja rántott kést a B lelátó büféjében, és támadott rá a visszatérők két képviselőjére. A késelőt – egy büntetett előéletű szurkolót, akit  erőszakos bűncselekményekért több év börtönre ítélték – ezután a két áldozat társai megverték. Az Index úgy tudja, hogy a késelőre mintegy két tucatnyi szurkoló vetette rá magát és verte össze. A biztonságiak mentettek ki a gyakorlatilag lincselésig fajuló helyzetből. (A 444 cikkében van egy kép a helyszínről, elég véres, szóval csak erős idegzetűeknek.)

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A konfliktust előrevetítette az az interjú, amelyet Hamberger Ádám, a Green Monsters előénekese adott két napja a 24.hu-nak. Ebből egy részlet így hangzik:

24.hu: Szombaton tér vissza a tábor, a Debrecen ellen. A B-középbe, oda, ahol az elmúlt években mások álltak, másoknak volt meg a kialakult helyük. Hogy lehet ezt konfliktus nélkül megoldani? Mi van, ha valaki azt mondja, bocs, srácok, de én már évek óta itt állok, nem akarok odébb menni. 

H. Á.: Nem hiszem, hogy ebből akkora probléma lenne. Gondolom azért álltak ott, mert onnan jól látták a meccset.

24.hu: Nem hiszem, hogy ez az oka. 

H. Á.: Nem tudom, mit éreztek vagy mit gondoltak azok a szurkolótársak, az biztos, hogy most a régi állapotok térnek vissza a stadionokba, tehát a szurkolást a Green Monsters vezeti, és én leszek az előénekes.

24.hu: Ismeri az előénekest, aki az elmúlt években a kerítésen állt?

H. Á.: Tudom, hogy ki ő.

24.hu: Kicsoda? 

H. Á.: Régebbi szurkoló.

24.hu: Megbeszélte vele, hogy jövő szombattól megint ön áll a kerítésen?

H. Á.: Nem gondolom, hogy erről túl sokat kellene beszélni. Visszatér a tábor, visszatér az előénekes.

24.hu: Vajon ezt ő is így gondolja?

H. Á.: A mérkőzés el fog kezdődni, én állok majd fent.

Az Index szerint a szombati összetűzés egyik résztvevője a Kubatov Gáborhoz hű szurkolói csoportok vezetője volt, a 24.hu pedig nem arról ír, hogy késelés nyomán tört ki verekedés, hanem hogy több mint két tucat szurkoló megtámadta két, szintén fradista társát. „Két megtámadott szurkoló közül pedig az egyik koponyasérüléseket szenvedett, súlyosan megsérült a szeme, jelenleg kórházban van. A biztonsági szolgálat sietett a segítségükre, lényegét tekintve kimenekítették a fekete ruhát, csuklyát és maszkot viselő ultrák karmai közül. A 24.hu úgy tudja, hogy kések is előkerültek” – hangzik a portál verziója a történtekről.

Az mindenféleképpen kérdés, hogyan sikerült bárkinek is késsel átjutni a beléptető kapukon.

Az ügyben a rendőrség a következő közleményt adta ki: „A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2017. november 4-én 16 óra 20 perc körül Budapesten a IX., Üllői úton található stadionban, egy labdarúgó mérkőzés szünetében a szurkolók között eddig tisztázatlan okból verekedés tört ki. A verekedés során az elsődleges információk szerint egy ember könnyebben, kettő pedig súlyosan megsérült. Az eset körülményeit a Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja.” Megszólalt a Ferencváros is: „Az FTC, a rendőrséggel együttműködve mindent megtesz az ügy tisztázása érdekében. Az eljárás befejezésééig felfüggeszti az összes érintett szurkoló kártyáját. Nagyon sajnáljuk, ami történt. Az elmúlt három évben, amióta átadtuk a stadiont, ilyen még nem fordult elő” – állítja a klub.

A Debrecen elleni bajnokin csaknem teltház fogadta a csapatokat. A Ferencváros 2-1-re győzött.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.