Időjárás – figyelmeztetést adtak ki hétfő délutánra

Zivatarveszély miatt figyelmeztetést adtak ki hétfő délutánra.

2024. március 25., 10:19

Szerző:

Figyelmeztetést adott ki a hétfő délutánra a HungaroMet, az előrejelzés szerint jégdarával kísért záporok és zivatarok alakítják az időjárást. 

Az intenzívebb gócokat átmeneti viharos, akár 60-70 kilométer/órás széllökés, valamint jégeső is kísérheti – írja a met.hu. A figyelmeztetés vonatkozik Nógrád vármegyére, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére, Heves vármegyére, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyére, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére és Hajdú-Bihar vármegyére – írja a Telex.

Hétfőn is a vasárnapihoz hasonló időjárásra kell számíthatunk

A napsütés mellett képződő gomolyfelhőkből elszórtan alakulhatnak ki záporok, sőt akár zivatarok is. A hideg kedd reggelt követően gyökeres változás várható: délire forduló áramlással jelentős melegedés kezdődik. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 10 és 15 fok között valószínű. Késő estére 0 és +7 fok közé hűl le a levegő.

Szórták a villámokat és a jeget a virágvasárnapi zivatarok. Székesfehérváron pillanatok alatt heves zivatar váltotta a napsütést  –írja az Időkép.

A Bakonyban pedig havazott: 

A hideg kedd reggelt követően gyökeres változás várható

Délire forduló áramlással jelentős melegedés kezdődik. A hét elején még napos, de hideg idő várható, éjszakánként a szélcsendes helyeken fagypont alá is csökkenhet a hőmérséklet. A hét közepén felhősebb, csapadékosabb idő várható, de a hőmérséklet csúcsértéke emelkedni kezd, a hét végén pedig már jobbára napos, száraz időre kell számítani, Húsvétvasárnap akár 20-26 Celsius-fok is lehet – derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.

Kedden fátyolfelhős, napos idő várható, majd a nap második felében délnyugat felől vastagabb felhőtömbök is érkezhetnek. Számottevő csapadék nem valószínű. A délkeleti, keleti szél sok helyütt megerősödik. A minimum-hőmérséklet jobbára 0 és plusz 6 fok között alakul, a derült, szélcsendes vidékeken azonban hidegebb is lehet. A maximum hőmérséklet 12-18 fok között várható. 

Szerdán változóan felhős időre kell számítani, több-kevesebb napsütéssel. Nyugat, délnyugat felől növekszik az eső, zápor és zivatar is kialakulhat. A délkeleti szél élénk, helyenként erős lesz. Hajnalban általában 5-10 fok lehet, a szélvédett északkeleti tájakon ennél hidegebb is lehet. Kora délután 15-22 fok várható. 

Csütörtökön nagyrészt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég és több helyen számíthatunk esőre, záporra, majd a nap második felében csökken a felhőzet, illetve a csapadékhajlam. A délkeleti, majd a délnyugati szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali 5-12 fokról 15-21 fok közé emelkedik a hőmérséklet. 

(Fotó: Szántai Edina/168.hu)

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.