Időjárás – Ez fájni fog: égzengést is hoz a hidegfront

Csökkenő hőmérséklet, viharos széllökések, semmiből lecsapó zivatarok, mennydörgés és fejfájás – ez mind előfordulhat a napsütés mellett. 

2024. március 24., 10:06

Szerző:

Északnyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet, a frontális csapadékzóna délelőttre a déli tájakat is elhagyja – írja a HungaroMet vasárnapi időjárás-előrejelzése. Mögötte 

a napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből szórványosan valószínű záporos csapadék, néhol villámlással, dörgéssel kísérve.
Az északnyugati, nyugati szél több helyen lesz élénk, de záporok, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12, 13 fok körül alakul. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő.

Rendesen kikészíti az embert a hidegfront

Markáns hidegfront vonult át felettünk, ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

Veszélyes zivatarok csaphatnak le

Ma a déli óráktól főként a Dunántúlon fordulhatnak elő helyenként zivatarok, de északkeleten is van esély egy-egy zivatar kialakulására. Holnap délután az ország északkeleti harmadán képződhetnek néhol zivatarok. Az intenzívebb gócokat mindkét nap átmeneti viharos (~65-75 km/h) széllökés, valamint jégdara is kísérheti.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat)

 

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.