Elmarasztalták a laptopokat osztogató fideszes jelöltet

Vitályos Eszter ellen a Momentum tett panaszt, mert laptopokat osztogatott egy iskolában.

2022. február 23., 08:55

Szerző:

Panaszt tett a Momentum Vitályos Eszter ellen, aki amellett, hogy az EMMI államtitkára, egyben a Fidesz képviselőjelöltje is Pest megye hármas számú választókerületében. A párt szerint a politikus azzal sértette meg a választási szabályokat, hogy a kampányidőszak alatt az egyik állami program laptopjait osztotta egy szentendrei gimnáziumában. Megjegyezték továbbá, hogy a Klebelsberg Központ elnöke jogtalan előnyt biztosított a Fidesz jelöltjének, amikor az átadón megjelent mellette.

A választási bizottság erre reagálva kedden megállapította, hogy a fideszes jelölt valóban jogsértést követett el, írja a 444. Határozatukból kiderül, hogy a kampányidőszakban Vitályos szereplése nem választható el a kampánytól és az őt jelölő párttól. Ezért megállapították, hogy Vitályos megsértette a választási eljárás jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelvét, ráadásul a szereplésével olyan szereplési előnyhöz juthatott, ami által sérülhet az esélyegyenlőség.

Ugyanakkor a bizottság azt már nem tartotta indokoltnak, hogy ezért pénzbírságot szabjon ki. Elegendőnek ítélte, ha csak megállapítják a jogsértés tényét, és eltiltják a fideszes jelöltet a további jogsértésektől. A portál szerint egyébként Kiskunhalason és Szekszárdon is a fideszes jelölt osztotta ki a laptopokat a diákoknak.

(Kiemelt kép: Vitályos Eszter - Facebook)