Elkezdődött a 2018-19-es tanév a CEU-n

2018. szeptember 14., 20:36

Szerző:

A Közép-európai Egyetem (CEU) pénteken hivatalosan is megkezdte új tanévét. Az évnyitó ünnepségen a CEU alapelvei - a szabad gondolkodás, a sokszínűség és a nyílt társadalom szellemében köszöntötték a hallgatókat, oktatókat, munkatársakat és a meghívott vendégeket - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora üdvözölte a több mint 80 országból érkező csaknem 700 új diákot. Az egyetemnek jelenleg 1700 hallgatója, többszáz oktatója és munkatársa van. Öregdiákjaik száma 16 ezer .– Nagy örömmel fogadjuk a világ minden tájáról érkező diákjainkat, és büszkék vagyunk arra, hogy az akadémiai szabadság és a kritikus gondolkodás elveinek eltökélt képviselőjeként újabb tanévet kezdünk Budapesten” – idézte a közlemény az egyetem rektorát.

A CEU kiemelkedő kutatásért járó díját Uitz Renáta, a CEU jogi tanszékének professzora, és Sajó András, a jogi tanszék egyetemi tanára kapta. Erin Jenne, a nemzetközi kapcsolatok tanszék professzora, és Tamara Steger, a környezettudomány és környezetpolitika tanszék egyetemi docense részesült a CEU kiváló oktatásért járó díjában.    Katharine Sarikakis, a kommunikációs tudományok professzora kapta meg a CEU bölcsészet- és társadalomtudományok kiváló oktatásáért járó európai díját. Sarikakis a Bécsi Egyetem médiaszabályozás- és médiaipar-kutató csoportjának igazgatója. Sarikakis nem tudott részt venni az ünnepségen, de jövő héten Budapestre érkezik, hogy átvegye a díjat.

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.