Debrecenben kedden fogadhatják el a maguk Soros-ellenes nyilatkozatát – még Kósa Lajos is a helyszínre látogat

Kósa Lajos nemcsak választókerületi kampányába, de Orbán Viktornak tett szolgálatai körébe is beleillesztheti a Soros György alapítványa által támogatott civilek kitiltását Debrecenből.

2017. december 16., 11:17

Szerző:

Debrecenben is “Soros-kampányközpontnak” bélyegezhetik a Nyílt Társadalom Alapítványok pályázatán pénzt nyerő helyi civileket. Kedden legalábbis egy, a pécsihez hasonló határozatot, avagy közjogilag értelmezhetetlen nyilatkozatot fogadnak ugyanis el Kósa Lajos választókerületének központjában, egykori városában.

Erre enged legalábbis következtetni a fideszes szócső Civishír.hu cikke, amely roppant intelligensen „Kiátkozzák a Soros-civileket Debrecenből" címmel kelti a hangulatot. A cikk szerint egyfelől „A legmagasabb szintről közlik velük, hogy ide nem kellenek", másfelől maga Kósa, s már kormánypárti prominensek személyes közbenjárása várható a jövő héten azért, hogy az Alternatív Közösségek Egyesülete, amelyről elsőként a 168 Óra írta meg, hogy a Soros György nevével fémjelzett Nyílt Társadalom Alapítványának regionális pályázati koordinátora lesz Észak-Alföldön, s e feladatából fakadóan mintegy 500 ezer dollárt oszt majd szét olyan rászoruló embereknek és közösségeknek.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ám a tények nem nagyon zavarják a Fidesz-KDNP-t, amely Pécsen már elfogadott csütörtökön egy közjogilag értelmezhetetlen nyilatkozatot arról, hogy felkérik a helyieket, ne biztosítsanak helyiséget, ingatlant a szerintük kampánytevékenységet, vagy akár menekültek betelepítését végezni akaró civileknek. A hazugságáradat és a kitiltási szándékok miatt nemcsak a Nyílt Társadalom Alapítvány, hanem neves közéleti személyiségek is nyílt levélben tiltakoztak, sőt, egy online petíció is elindult.

Ennek ellenére az Orbán-kormány nem mond le a karitatív tevékenységet végző civilek megbélyegzéséről, s vegzálásáról.

„Debrecen elöljárói, a három parlamenti képviselő, Kósa Lajos, Pósán László és Tasó László, illetve a város első embere, Papp László polgármester hétfőre hívta össze a helyi sajtó képviselőit” – írta a kormánypropaganda helyi portálja.

A sajtótájékoztató címe: Nincs szükség Debrecenben Soros-szervezetekre” – azaz, mint írják, „a debreceniek is csatlakoznak a pécsiekhez”. 

A Nyílt Társadalom Alapítványok szerepvállalása, és a támogatott Alternatív Közösségek Egyesülete így valószínűleg Debrecenben sem lesz kívánatos. Ráadásul a debreceni nyilatkozat elfogadása már a sajtótájékoztató másnapján, kedden megtörténhet, akkor ugyanis rendkívüli közgyűlést tartanak a cívisvárosban, miután az év utolsó rendes debreceni közgyűlési ülésére a debrecenieknek nem sikerült elfogadni a nyilatkozatot.