„Önök dicstelen végrehajtóivá váltak a kormánypárt legvisszataszítóbb kampányának”

2017. december 15., 20:13

Szerző:

Neves, Pécshez kötődő közéleti személyiségek is az asztalra csaptak pénteken a csütörtökön elfogadott pécsi „Soros-ellenes” nyilatkozat miatt. Olyanok is, akik csak ritkán szólalnak meg közéleti-politikai kérdésekben – adta hírül a Szabad Pécs. Mások mellett Parti Nagy Lajos költő, Závada Pál író és Szemelyácz János addiktológus főorvos is aláírta a Hoppál Péter kulturális államtitkárnak, a Fidesz pécsi elnökének, Csizi Péter országgyűlési képviselőnek, és Páva Zsoltnak, Pécs polgármesterének címzett nyílt levelet, illetve megfogalmaztak és elindítottak egy internetes petíciót is.

Egy emberként által sokak az Emberség Erejével Alapítvány mellé
Fotó: Ruprech_Judit

A nyílt levélben egyszerre dühösen, felháborodottan, keményen és szomorúan beszélnek arról, hogy hazugságra építő, alaptalan, uszító kormányzati kampány részének tartják Páva Zsolték lépését, és arra kérik a pécsi közgyűlési nyilatkozat kezdeményezőit, hogy visszakozzanak.

A levél szövege:

„Nyílt levél

 

Hoppál Péter országgyűlési képviselőnek, 

Csizi Péternek, a pécsi Fidesz elnökének 

és Páva Zsoltnak, Pécs polgármesterének

 

Alulírott jelenlegi vagy korábbi pécsi lakosok – és mindazok, akik szorosan kötődünk Pécs városához – megütközéssel értesültünk a sajtóból az önök december 14-i nyilvános föllépéséről. Önök Pécs lakóira hivatkozva, de valójában kormánypárti akaratot végrehajtva megbélyegezték a helyi autonóm civil szférát, „Soros vidéki kampányközpontjának” titulálták az Emberség Erejével Alapítványt, és megakadályozták abban, hogy tevékenységéhez helyet találjon. Önök arra szólították föl a pécsieket, hogy ne fogadják be az ilyen szervezeteket, ne adják bérbe nekik az ingatlanukat, mert ha ilyet tesznek, akkor Soros György tervének megvalósításában, „otthonunk, Európa, hazánk, Magyarország és szeretett városunk, Pécs jövőjének kockáztatásában” lesznek elmarasztalhatók. 

Önök szerint tehát ha Pécsett irodához jutna egy szervezet, amely egyébként szociális és közösség-megerősítő célokért dolgozik, azt ebben a városban ezentúl nemkívánatosként kéne megbélyegezni? Ha önök a pécsiektől ezt várják el, akkor azt kell mondjuk, hogy – Kaposvár és Miskolc fideszes politikusait követve, városunk önkormányzatát pedig pártpolitikai célokra használva – dicstelen végrehajtóivá váltak a kormánypárt legvisszataszítóbb kampányának, amely hazug állításokra alapozza gyűlöletkeltő rágalmait.

Az Emberség Erejével Alapítvány, illetve független civilek ellen indított támadásukkal rombolják azt az évtizedeken át épülő Pécs-képet, amelynek a lényege a sokszínűség, a nyitottság, a kezdeményezőkészség. Az Önök korábbi és mostani dicstelen tevékenysége, ha hagyjuk, egy bezárkózó, provinciális, lassan lepusztuló város képét vetíti előre.

Külön is felháborítónak tarjuk, és tiltakozunk az ellen, hogy egy szűk politikai kör érdekeit kiszolgálva Önök a pécsiek, a mi nevünkben folytassák alaptalan és uszító politikai kampányukat, amely nem csak a városunknak, de az egész magyar társadalomnak árt.

Kérjük, fontolják meg, hogy ha letűnt majd az efféle dicstelen kampányok kora – mert ne legyen kétség, ez is véget fog érni –, hogyan fogja megítélni az utókor, hogy 2017 karácsonya előtt önöknek nem akadt jobb dolguk, mint vezérük szolgálatában a középkori eretnek-kiátkozás és boszorkányüldözés mintájára gyűlöletet szítani abban a városban – és abban az országban –, amelynek lakóit megbízatásuk szerint szolgálni tartoznának. Vegyék fontolóra a tiltakozók érveit, és visszakozzanak!

Pécs, 2017. december 15.

Csuhai István, szerkesztő

Gyenis Tibor, képzőművész

Heindl Péter, tanár, jogász

Konkoly-Thege Júlia érdekvédelmi aktivista, közösségszervező

Mohácsi András, szobrász

Nádori Lívia, fordító, szerkesztő

Nemes Csaba, képzőművész, a PTE Művészeti Kar docense

Parti Nagy Lajos író

Polyák Gábor egyetemi docens

Szemelyácz János, addiktológus, pszichoterapeuta

Tistyán László szociológus

Wildmann János egyetemi docens

Závada Pál, író"

 

Az ügy előzményeiről itt, az Emberség Erejével Alapítványról pedig itt és itt írtunk bővebben.