Czeglédy Csaba: Ócska hazugság, amit állítanak

2018. március 19., 17:45

Szerző:

Ügyvédjén keresztül adott írásos interjút Czeglédy Csaba a nyugat.hu hírportálnak. A szombathelyi MSZP-s politikus – akinek Polt Péter főügyész kérésére rekordgyorsasággal felfüggesztették a mentelmi jogát, és visszakerült előzetes letartóztatásba – elmondta,

„ócska hazugság”, amit állítanak,

vagyis hogy pénzt adott volna az MSZP 2014-es kampányára. Csak arról van szó – fűzi hozzá – hogy a kormánypárt így akarja a kampány hajrájában törvénytelenséggel megvádolni a DK-t és az MSZP-t.

Czeglédy 28 órát tölthetett szabadlábon, mielőtt újra előzetes letartóztatásba helyezték volna. Korábban már utalt arra, hogy a tulajdonában vannak az Orbán Viktor miniszterelnök vejét, Tiborcz Istvánt érintő Elios-dokumentumok. szerint ezek is nyilvánosságra fognak kerülni, de a kormánytagokat és családtagjaikat érintő külföldi pénzmozgások bizonyításához szabadlábon kellene lennie.

Bár az Orbán-kormány és a fideszes többség miatt már az Országgyűlés bírósági ítélet nélkül bűnösnek nyilvánította Czeglédyt, azt állítva, hogy több ezer károsultja van cégének, a Humán Operátornak. minden ilyen kijelentés hamisnak bizonyult. A politikus már húsz sajtópert nyert az Orbán-kormányhoz közeli sajtóval szemben. A pontos adatok miatt közérdekű adatigényléssel fordul a Miniszterelnökséghez, és ígéri, hogy a választ mindenképpen nyilvánosságra hozza.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az interjúban Czeglédy beszél arról is, hogy az előzetes letartóztatás újbóli elrendelésével a bíróság megfosztotta a kampányolás lehetőségétől. Emiatt a Nemzeti Választási Bizottsághoz, a Kúriához és az Alkotmánybírósághoz fordult, fellebbezett a Szegedi Járásbíróság előzetes letartóztatást elrendelő végzése miatt, és egy héten belül elküldi beadványát az Emberi Jogok Európai Bíróságához is. Fel volt rá készülve, hogy újra vissza kell mennie a börtönbe, akkor is, ha súlyos törvénytelenség, ami vele történt. Egyelőre megbecsülni sem tudja az előzetes letartóztatása hosszát, mivel törvény szerint egyáltalán nem kerülhetett volna vissza. 

Ami az április 8-i parlamenti választásokat illeti, amelyeken ő is indul, azt mondja, hogy ha az ellenzék összefogna, Szombathely országgyűlési képviselőjét április 9-től neme Hende Csabának hívnák. A  Fidesz a volt honvédelmi minisztert indítja a választókörzetben, de Czeglédy szerint a városban három esélyes ellenzéki jelölt is van, az az Éljen Szombathely –MSZP-DK-Együtt jelöltjeként induló Nemény András, a jobbikos Balassa Péter és ő, a szimpatizánsok között pedig nagy az átszavazási hajlandóság.

Még nem zárultak le az egyeztetések, a jelölt én is lehetek

– kockáztatja meg.

Czeglédynek két kiskorú gyereke van, akik őrizetbe vételekor is otthon voltak. Sokan próbálták már eddig is rábeszélni, hogy adja fel a küzdelmet, de állítása szerint kemény fából faragták. – Édesapám és édesanyám ágán is sok tragédia érte a családunkat a XX. században, ami most történik, az a múltban történtek megismétlődése, ám akkor diktatúra volt, most pedig elvileg demokrácia van – mondja. Elárulja azt is, hogy a büntetés-végrehajtási intézetben eddig is normálisak voltak vele, és most is nagyon normálisan állnak hozzá, a  nyomozóhatóság és az ügyészség tagjait viszont inkább nem jellemezné.

A Czeglédy-ügy háttérről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Cége, a Human Operator Zrt. állítólag diákokat és nyugdíjasokat károsított meg. A férfit azelőtt elítélte a kormány, hogy bármilyen bírósági ítélet született volna az ügyében. Ő képviselte a Quaestor-károsultakat is. A becsődölt részvénytársaság volt vezetőjének, Tarsoly Csabának nem kellett visszatérnie a börtönbe. Abban az ügyben, amiben 32 ezer sértett van, és 77 milliárd forintos a kár, valamiért se az ügyészség, se a főügyész, se a kormánypártok nem sietnek annyira ítéletet hozni, mint Czeglédy ügyében.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.