Állami adatbázisokat használhat kampányához a Fidesz

2018. március 22., 16:01

Szerző:

Állami adatbázisokat, sőt, abból a kifejezetten érzékeny ügyfélkapus, illetve magyarorszag.hu-s, tehát az állampolgári ügyintézésre szolgáló elérhetőségi adatokat használhatja a Fidesz – derült ki az Index és a 444.hu cikkéből.

Már egy napja terjedt az interneten az a közösségi médiás bejegyzés, aztán a nyomában egyre több, amely szerint a Fidesznek soha, semmilyen módon alá nem író állampolgárok kaptak kampánylevelet a bakondi.gyorgy@fidesz.hu címről, melyben a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója – aki amúgy állami alkalmazott, nem pedig a Fidesz politikusa – szinte könyörög azért, hogy a címzett mindenképp a Fideszre adja mindkét – listás és egyéni – voksát is az április 8-i választásokon.

A  rövid levélben több konkrét hazugság és csúsztatás is előfordult. Már a tárgy, hogy április 8-án arról döntünk, maradjon-e a kerítés, eleve hazugság, hiszen mint többször megírtuk mi is, az ellenzéki pártok sem akarják elbontani a kerítést. 

Ám ezek után úgy folytatódik a levél: „Európa mindennapjait immár három éve a migráció kérdése határozza meg. Több millióan érkeztek az elmúlt években a kontinensre a jobb megélhetés reményében és még ennél is többen kelhetnek útra a következő években. Egy NATO-elemzés szerint 2020-ig mintegy 60 millió afrikai fog útnak indulni, ami komoly kihívást jelent egész Európa számára.”

Bakondi, Orbán, Pintér túlmentek egy határon?
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ez az Afrikából 2020-ig elinduló 60 millió embert vizionáló NATO-jelentés szintén necces pont, nem létezik ugyanis. Orbán már a tavalyi kötcsei beszédében bedobta ezt a számot, de utána kiderült, hogy egy 2004-es becslésről van szó, amiből az se derült ki, hogy Észak-Afrikába vagy Európába milyen arányban induló emberekről szólt. Majd egy bekezdéssel lejjebb a levélben megismétlik még egyszer az indító hazugságot: „Az országgyűlési választáson, április 8-án arról fogunk határozni, hogy maradjon-e a kerítés. Arról döntünk, hogy Magyarország megmarad-e magyar országnak, vagy mi is bevándorlóországgá válunk. Ne kockáztassunk! Kérem, mindkét szavazatával támogassa a Fidesz-KDNP jelöltjét és a Fidesz-KDNP listáját!”

Szóval úgy tűnik, tényleg hozzájutott Bakondi György illetve a Fidesz az ügyfélkapus regisztrációs email-címlistához, hogy ezen keresztül hazugsággal befolyásolhassák a választópolgárokat. Van, aki már nem is csak a ezt a levelet, hanem a KDNP-s Harrach Péterét is megkapta, hasonlóképpen úgy, hogy korábban sehol nem írt alá a Fidesz-KDNP-nek.

A 444-esek megkérdezték a Fidesz sajtóosztályát, hogy milyen adatbázisból dolgoztak, kiknek küldték el a leveleket. Ezt a választ kapták: 

„A Fidesz-KDNP a jogszabályoknak megfelelően csak azokkal veszi fel a kapcsolatot, akik erre felhatalmazást adtak. Ez az Ön által említett esetben is így történt.”

Magyarán a fidesz azt elismerte, hogy a párt küldözgeti a leveleket, ám azt tagadják, hogy jogszerűtlenül járnának el. Csakhogy a portáloknál olyan olvasók is jelentkeztek, akik kifejezetten kérvényezték korábban, hogy semmilyen marketingcélra ne lehessen kiadni az adataikat, s miután a kormánypárttal sem álltak kapcsolatban korábban, csakis az állami, hivatalos adatbázisok jöhetnek szóba.

A Demokratikus Koalíció (DK) mindezek nyomán arra kéri Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökét, hogy vizsgálja ki, hogyan juthatott hozzá választók e-mail címeihez a Fidesz. Péterfalvi ugyanis korábban azzal utasította vissza az újságírók kérdéseit, hogy nem érkezett hozzá panasz, így nem vizsgálódik egyelőre ebben az ügyben. 

A DK alelnöke, Varju László azonban emlékeztetett: a kampányban tapasztalható visszaélések után most is „özönlenek” a panaszok az olyan emberektől, akik nem adták meg erre a célra az adataikat. Az e-mailt például már a DK egyik Brüsszelben dolgozó munkatársa is megkapta – jegyezte meg. A politikus azt mondta, úgy tűnik, hogy az ügyfélkapun megadott személyes adatok valahogy eljutnak a Fideszhez.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.