A parlamentbe jutást kockáztatja az MSZP, legalább 10 százalékot kell kapniuk

2018. január 11., 16:33

Szerző:

Közös listát állít az MSZP és a Párbeszéd, a névsort Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke vezeti, aki a két párt közös miniszterelnök-jelöltje is lesz – mondta az MSZP elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva. Arról, hogy a listán hány helyet kapna a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt, Molnár Gyula közölte, a helyekről nincs még konkrét és végleges megállapodás, azon dolgoznak, hogy a következő parlamentben a Párbeszédnek önálló frakciója legyen.

Igennel felelt arra a kérdésre, hogy a közös lista azt jelenti, hogy a parlamentbe kerüléshez az összes érvényes szavazat legalább tíz százalékát kell elérniük.

Az MSZP budapesti évadnyitó rendezvényén
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A pártelnök elmondta, a listáról hivatalosan február 10-én – az MSZP kongresszusán – döntenek hivatalosan, de úgy tekintik, hogy a döntés politikai értelemben megszületett.

Jelezte, mindenki felé nyitottak az együttműködésre egészen február 16-án éjfélig.

A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, azaz február 17-én indul.

Az MSZP bizakodónak tűnik, pedig nem lehetnek annyira biztosak abban a 10 százalékban. Az összes hazai közvélemény-kutató átlaga szerint az MSZP támogatottsága 7-8, a Párbeszédé pedig egy százalék a teljes népesség körében. Ennél persze jobb a helyzet, ha a biztos pártválasztókat nézzük, így az MSZP egymaga is 10 százalék felett van (12-14 százalékon), bár több mérés szerint elveszítette harmadik helyét is a Jobbik mögött. Az ellenzék gyakran ringatja magát abba a hitbe, hogy komoly meglepetést okozhatnak a rejtőzködő, a felmérés során pártot nem választó szavazók, mert ők valójában kormányellenesek, csak nem vallják be, mert félnek. A Medián vizsgálata szerint azonban az ő pártpreferenciájuk sem tér el különösebben az átlagtól. 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.