A magyaroknak és Európának is üzent Jeremy Corbyn: „Orbán Viktor politikáját le kell győzni!”

Videóüzenetben köszöntötte a Magyar Szocialista Párt kampánynyitó kongresszusát a brit Munkáspárt vezetője, aki egyértelművé tette: ő is tisztában van a magyarországi választás tétjével.

2018. február 11., 09:36

Szerző:

Videóüzenetben köszöntötte a Magyar Szocialista Párt kampánynyitó kongresszusát Jeremy Corbyn a brit Munkáspárt vezetője is londoni, Portcullis House-beli parlamenti irodájából. A brit újbaloldal vezetője  – mint arra a Mérce felhívta a figyelmet – pár perces videóüzenetében kiemelte, hogy sajnálja, amiért kampányelfoglaltságai folytán nem tudta elfogadni a párt személyes meghívását az eseményre, az eredeti tervek szerint tehát részt vett volna a rendezvényen, amelyen egyhangúlag megszavazták a párt Tegyünk igazságot! című választási programját, miniszterelnök-jelöltnek állították Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd társelnökét, s ahol eldőlt, milyen sorrendben szerepelnek a szocialisták, pábeszédesek és a Liberálisok a közös választási listán.

Corbyn először is kiemelte: a magyar választás tétjével ő is tisztában van.

„Ti Magyarországon mindenkinél jobban tudjátok, hogy a jobboldal politikája nemcsak meggyengíti a demokráciát, de megengedi, hogy az intolerancia és a rasszizmus gyökeret eresszen. Ennek véget kell vetni!"

A brit ellenzéki vezető arról is beszélt, hogy szerte Európában, így Nagy Britanniában és Magyarországon is olyan politikát kell képviselni, amely egy igazságosabb társadalom felé vezet, ahol senkinek sem kell az utcán aludnia, és egy gyermek sem fog éhezni, és ahol minden emberrel egyenlőként bánnak. Corbyn kiemelte, ebbe a szexuális orientáció és faj szerinti megkülönböztetés ugyanúgy beletartozik, mint az osztálykülönbségek elleni fellépés. Kiemelte, a legsúlyosabb problémának Magyarországon a szélsőjobboldal felemelkedését tartja, amely ellen szerinte minden becsületes szocialistának harcolnia kell. Azt is világossá tette, nem elsősorban a Jobbikra gondol, amikor ezt mondja, hanem a magyar miniszterelnökre és politikai nézeteire.

„Orbán Viktor politikáját le kell győzni! És remélem hogy idén a pártotok együtt tud dolgozni más pártokkal, hogy ezt elérjétek. És azt is remélem, Európa-szerte együtt tudunk működni, hogy pontosan ugyanezt tegyük."

A Mérce úgy mutatta be Corbynt:esélytelen ellenzéki vezérből vált egy év alatt a brit baloldal új reménységévé és a konzervatív kormány egyre erősebb szétesésével ma már a pénzügyi intézmények is, mint Nagy Britannia következő miniszterelnökét emlegetik. 2015-ös megválasztása újra fellelkesítette a demoralizált Munkáspárt bázisát, rengeteg szociális ügyekért küzdő, avagy éppen antifasiszta és szélsőbaloldali aktivista tért vissza vezetése alatt a pártba. 2017 júniusában iszonyatos iramot diktálva, nagyon erős kampánnyal elérte, hogy a konzervatívok nem tudtak többséget szerezni a londoni alsóházban. Ma már a következő, időközi választás kampányát szervezi, és pártját igyekszik tovább demokratizálni.

A kongresszuson külföldi vendégként személyesen is felszólalt még Szergej Sztanisev, Bulgára volt szocialista miniszterelnöke. Az Európai Szocialista Párt (PES) elnöke úgy jellemezte az április választásokig hátralévő kampányt, ez a harc nemcsak a magyarok, hanem egész Európa harca lesz. Nem lesz könnyű, mert a kormány óriási erőforrásokat összpontosít a kezében – mondta, hozzátéve, szerinte az igazság a leghathatósabb eszköz ez ellen. Orbán Viktor miniszterelnök azt mondja, erős nemzetállamot, illiberális demokráciát akar, szerinte azonban erős Magyarországra van szükség, amely egyben demokratikus, és tisztelik Európában.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.