A kórházakban ugyan megfőnek a betegek, de legalább a budapesti kormányhivatalokba jut klíma

2018. augusztus 2., 16:13

Szerző:

Valakinek nagyon elege lett a tomboló hőségből a budapesti kormányirodák egyikében, a Közbeszerzési Értesítő szerint ugyanis Budapest Főváros Kormányhivatala nettó 110 millió forint értékben döntött légkondicionáló berendezések beszerzéséről és telepítéséről a hivatal ingatlanjaiban. Bár célszerű lett volna hamarabb gondolni arra, hogy nyáron bizony nagyon meleg tud lenni az irodákban, a szerződést csak július 13-án kötötte meg a kormányhivatal a nyílt eljárásban győző Klíma-Expressz Kft.-vel.

Mindezzel semmi probléma nem lenne, ha Budapest közintézményeiben és tömegközlekedésében éppen a klímaberendezések hiánya vagy nem működtetése miatt nem lenne átlagban 30-40 fok körüli hőmérséklet. Nemrég az RTL Klub Híradója számolt be róla, hogy egy klímaberendezés nélküli buszon 33 fok, klímaberendezéssel felszerelt buszon 29 fok, a szintén légkondi nélküi régi villamoson pedig 35 Celsius-fok volt a hőmérséklet. A stáb megnézte a 3-as metró felújított orosz kocsijait is, amelyekből hiányzik a légkondicionáló.

Kiderült, hogy egy-egy szerelvényen 32 fok van, a padló pedig 40,3 fokosra forrósodott fel.

A kereskedelmi televízió stábja egy fővárosi kórházba is bement megmérni a hőmérsékletet, és a szinte mindenhol nyitva álló ablakok ellenére 30 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Az ATV pedig három budapesti kórházban is megmérte, hogy hány fok van a kórtermekben. A télen fagypontközeli helyiségekben a mostani kánikula alatt 32 fok van. A kórházak klimatizáltságát firtató kérdésre az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) úgy felelt, folyamatosak a fejlesztések, több intézkedéssel is védik a betegeket.