A kopaszok megúszták a választási irodánál történt balhét

április 20. 14:15

A Fővárosi Törvényszék elutasította a Nyakó István MSZP-s politikusnak a tavalyi NVI-ügy miatt tett vádindítványát – tudta meg a 24.hu.

2016 februárjában egy kigyúrt férfiakból álló társaság megszállta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) auláját, és megakadályozta, hogy Nyakó István beadhassa a vasárnapi boltzár elleni népszavazási kezdeményezést.

A kopaszok akciója miatt Erdősi Lászlóné, Herceghalom polgármesterének felesége jutott elsőként az időbélyegzőhöz. Erdősi Lászlóné lényegében ugyanazt a kérdést nyújtotta be, mint a szocialisták, de ellentétes előjellel, és a vasárnapi zárva tartás folytatása mellett kampányolt volna.

Nyakó és ügyvédje a népszavazás rendje elleni bűncselekmény gyanújával tett feljelentést az akcióban részt vevő tizenegy kigyúrt verőember ellen. A nyomozó hatóságok azonban – hosszas vizsgálat után – nem indítványoztak vádemelést, a hivatali visszaélés, a garázdaság és a kényszerítés miatt indult eljárásokat is megszüntették.

Nyakó pótmagánvádas eljárással is megpróbálkozott, ám a Fővárosi Törvényszék végzése szerint Nyakó István – annak ellenére hogy a verőemberek akadályozták az NVI aulájában elhelyezett időbélyegzőhöz való hozzáférését – nem sértettje az ügynek, és nem jogosult pótmagánvádlóként fellépni, mert „a népszavazási kezdeményezése akadályozása elsődlegesen a népszavazási eljárásban szerephez jutó állami szervek döntésének befolyásolására irányulhat” – írja a 24.hu.