A Jobbikkal való kapcsolaton vitatkoznak az ellenzéki pártok

2018. március 18., 19:16

Szerző:

Nem született megállapodás az ellenzéki egyeztetésen, de az MSZP és a DK képviselői is hangsúlyozták, hogy a vasárnap délutáni találkozó csak az első lépés volt, folytatják a tárgyalást. 

Gyurcsány Ferenc március 15-i beszédében hívta tárgyalni az ellenzéki pártokat vasárnap délutánra. A Jobbik még aznap visszautasította a meghívást, az MSZP-Párbeszéd az LMP azonban elfogadta. Így Karácsony Gergely és Molnár Gyula, illetve Szél Bernadett, Ungár Péter, valamint Vágó Gábor részt vettek a zárt ajtók mögött tartott egyeztetésen. A DK-t Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba képviselte.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Jobbik azonban nem marad ki teljesen az ellenzéki egyeztetésből, Szél Bernadett hétfőn Vona Gáborral találkozik. Mint az LMP miniszterelnök-jelöltje elmondta, ha nem lesz valamilyen megállapodás, nem jön ki a matek, a Fidesz jelöltje csak koordinált indulással győzhető le nagy számban.

Az LMP egyébként a Jobbikkal folytatott hétfői tárgyalás után, kedden tart elnökségi ülést, a párt ott alakítja ki álláspontját a folytatásról. Karácsony Gergely és Molnár Gyula a mai egyeztetés után arról beszéltek, hogy az  MSZP, a DK és az LMP együtt legyőzheti a Fideszt, így, nincs szükségük a Jobbikra. Karácsony azért hozzátette, ő akár az ördöggel is hajlandó tárgyalni, a kormányváltás érdekében.

Molnár Gyula közölte: nem kérik, hogy az LMP közvetítsen a Jobbik és az MSZP, illetve a DK között, mert mint mondta, a tárgyaláson elhangzott, hogy az LMP egyfajta közvetítői szerepet töltene be a pártok között.

Választás 2018 - Ellenzéki pártok egyeztetése
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Szél Bernadett szerint viszont nem lehet csak balról leváltani a kormányt, ahhoz szélesebb összefogás szükséges. A találkozó után elmondta: most most már tisztábban látnak, az egyértelműen kiderült, hogy a DK nem akar megállapodni a Jobbikkal. 

Szél Bernadett az újságírók felvetésére, miszerint Molnár Gyula nem kér pártja közvetítéséből meglepődött és csak annyit mondott, ha ez így hangzott el, akkor ő tudomásul veszi.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.