A CEU üzent az Orbán-kormánynak, az egyetem elutasítja az oktatás cenzúráját

2018. augusztus 10., 21:02

Szerző:

Pénteken elsőként a hvg.hu szellőztette meg, hogy a hét elején a két érintett egyetem, a CEU és az ELTE mindössze 24 órát kapott, hogy véleményezze azt a kormányrendelet-tervezetet, amelyet az Emmi és az igazságügyi minisztérium nyújtott be, és amely gyakorlatilag betiltaná a gender studiest Magyarországon. Ez azt jelentené, hogy Magyarországon nem lehetne magyar nyelven gender studiest tanulni és diplomát sem szerezni belőle, ami sérti az oktatás szabadságát, a Népszava kérdésére pedig Pető Andrea, a CEU Társadalmi Nemek Tanulmánya Tanszékének professzora a felsőoktatásba történő durva beavatkozásnak nevezte amely komoly elemzés és konzultáció nélkül megszüntetne egy egyetemi szakot. 

– Ez kihatással lehet a magyar egyetemekre, a felsőoktatás minőségbiztosítására és a felsőoktatás nemzetközi kapcsolataira is

– figyelmeztetett a professzor. Emlékeztetett, hogy a CEU-n 10 éve indították el a képzést, eddig 130-an szereztek diplomát a tartalmát egy tartalmát egy 2016-os minisztériumi rendelet is rögzíti. 

Fotó: Kökényesi Gábor

A CEU más úton is hangot adott az ingerültségének az ultimátumszerű döntés miatt, és a Magyar Rektori Konferenciának elküldött állásfoglalásban jelezte, hogy mindennemű cenzúrát elutasít, amely az oktatás tartalmát illeti.

A Népszava az ELTE--t is megkérdezte az álláspontjáról, az egyetem pedig válaszul arra hívta fel a figyelmet, hogy az Emmi most ugyan be akarja tiltani a gender studiest, de ők a maguk képzését tavaly indították el, mégpedig maga az a tárca jóváhagyásával. Ettől függetlenül az egyetem elfogadja a döntést, egy közleményben legalábbis z oktatási intézmény azt írta:

„A társadalmi nemek tanulmánya mesterképzés felmenő rendszerben történő megszüntetését célzó rendelettervezetről az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a Magyar Rektori Konferencia (MRK) közvetítésével szerzett tudomást. Egyetemünk a rendelkezésre álló véleményezési határidőn belül megfogalmazta a tervezettel kapcsolatos észrevételeit az MRK részére. A társadalmi nemek tanulmánya mesterszak képzést az ELTE 2017-ben, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság eljárását követően, a fenntartó minisztérium által engedélyezett szakként indította el. A képzés megszüntetését az ELTE nem tervezte, az esetleges további szakmai egyeztetésekre Egyetemünk nyitott, ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy a fenntartó minisztérium jogosult a képzési portfólió felülvizsgálatára, ezen belül egyes képzések megszüntetésére is. Ezzel összhangban a fenntartó döntését Egyetemünk tudomásul veszi és tiszteletben tartja, egyúttal fontosnak tartjuk, hogy a témakörben lehetőség szerint érdemi szakmai vita folyhasson le. A végleges szabályozás megjelenéséig, illetve a rendelet indokolásának megismeréséig az ELTE nem kíván a fentieken túl a témában állást foglalni.”

A gender studies elleni kormányzati fellépés mögött egyébként valószínűleg egy félreértés húzódik meg, a képzés nem a nemi identitásról szól, hanem a nemek társadalmi szerepéről és a velük kapcsolatos előítéletekről. Ami pedig a nőkkel kapcsolatos előítéleteket illeti, azokból van néhány magának Orbán Viktornak a fejében is. A miniszterelnök tavaly a „nőügyekkel nem foglalkozom” megjegyzéssel válaszolt a Szemerkényi Réka volt washingtoni magyar nagykövet visszahívását firtató kérdésre, a magyar közéleti megnyilvánulások legdermesztőbb pillanata talán az volt, amikor a felesége, Lévai anikó a Képmás Magazinnak adott 2017. augusztusi interjújában elárulta, hogy a férje szerint ő a férfilélek mélységeit nem tudja megérteni.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.