Babos Tímea győzött az Australian Openen

2018. január 26., 07:49

Szerző:

Babos Tímea, oldalán a francia Kristina Mladenoviccsal megnyerte az ausztrál nyílt teniszbajnokság női páros versenyét, miután a pénteki döntőben 6:4, 6:3-ra legyőzte az orosz Jekatyerina Makarovát és Jelena Vesznyinát.

AusztrĂĄl teniszbajnoksĂĄg Babos Tímea és Kristina Mladenovic a döntőben
Fotó: MTI/AP/Dita Alangkara

Az ötödik helyen kiemelt magyar, francia duó kézben tartotta az első játszmát a másodikként rangsorolt, olimpiai bajnok riválissal szemben, amelyben egy-egy bréket követően Makarova 4:5-nél elvesztette az adogatását, így 36 perc alatt Babosék kerültek szettelőnybe. A folytatásban hullámzóbb lett a meccs, öt bréket is láthatott a Rod Laver Aréna közönsége, utoljára ismét Makarova bukta el az adogatását, majd Mladenovic kiszerválta a mérkőzést, amely 1 óra 20 percig tartott.

„Két év különlét után újra együtt, és egyből győzelemmel kezdtünk Kikivel! Ez a kedvenc Grand Slam-tornám, gratulálok az ellenfelünknek, és jövőre visszajövünk" – mondta a díjátadó ünnepségen a magyar játékos, majd stábjának, a közönségnek és a szponzoroknak is megköszönte a támogatást.

A magyar játékos honlapján elképesztőnek nevezte a finálét, amelyen sikerült jól játszania, s ennek is köszönhető, hogy le tudták győzni a világ egyik legjobb párosát.

„Elképesztő érzés, boldog vagyok, hogy végre Grand Slam-bajnok lettem. Ezt a döntőt mi nyertük meg, nem adták oda nekünk. Mámor, öröm, ami bennem van, néhány könnycsepp is kicsordult. Most talán a világ egyik legjobb páros játékosának mondhatom magam" – fogalmazott Babos.

„Fontos állomás ez a karrieremben, emlékszem, nem egyszer pityeregtem Grand Slam-torna után, hogy nem sikerült, most pedig az örömtől sírok" – nyilatkozta a világbajnok magyar játékos.

A 24 éves Babos az első magyar teniszező, aki döntőt játszhatott a felnőttek között az Australian Openen. Három és fél éve Kristina Mladenovic, 2016-ban pedig a kazah Jaroszlava Svedova oldalán jutott női párosban a fináléba Wimbledonban. Közben 2015-ben Babos az osztrák Alexander Peyával vegyes párosban volt döntős, szintén a londoni Grand Slam-versenyen.

A tavaly a cseh Andrea Hlavackovával WTA-világbajnok Babos magyar idő szerint 10.45 körül a vegyespáros elődöntőjében is pályára lép az indiai Rohan Bopanna oldalán.

A cseh Andrea Hlavackovával WTA-világbajnok, 24 éves Babos az ötödik magyar, aki Grand Slam-győzelemig jutott. Az eddigi magyar győztesek:

  • Asbóth József, 1947, Roland Garros
  • Körmöczy Zusza, 1958, Roland Garros
  • Taróczy Balázs, 1981, Roland Garros, páros
  • Taróczy Balázs, 1985, Wimbledon, páros,
  • Temesvári Andrea, 1986, Roland Garros, páros