Mutatjuk, ez történik a testével, ha mindennap eszik egy avokádót

Az avokádó igazi szuperétel, de az vajon tényleg igaz, hogy a betegségeket is távol tartja? 

2024. április 24., 12:46

Szerző:

Amikor az egészséges táplálkozásról, életmódról van szó az avokádó rendre előkerül, ráadásul jó okkal. Ez a kivételes gyümölcs ugyanis gazdag telítetlen zsírsavakban, tartalmaz egyebek között B-, C-, E- és A-vitamint is. Az érett gyümölcsben ezen túlmenően kálium, foszfor, vas, nátrium valamint kalcium és magnézium is megtalálható. Éppen ezért egyáltalán nem csoda, hogy világszerte rengetegen hisznek gyógyító erejében, vajas, enyhén diós ízének köszönhetően pedig elképesztően finom is. Magas kalória-és zsírtartalma miatt viszont joggal merülhet fel a kérdés: vajon egészséges a mindennapi fogyasztása? Összeállításunkban most erre keressük a választ. 

Javíthatja a bélrendszer működését 

Az bélrendszer ápolása kritikus fontosságú az általános egészség és jólét szempontjából. Az avokádó fogyasztása pedig minden bizonnyal jótékony hatással lehet a bele működésére, tekintve, hogy lenyűgöző mennyiségű élelmi rosttal van tele. Az USDA egy avokádó körülbelül 13,5 gramm rostot tartalmaz, ami közel fele a napi 28-34 grammos irányelveknek.  Az élelmi rost ajánlott napi bevitelének betartása pedig hatalmas szerepet játszik a bélrendszerben lévő jó baktériumok táplálásában, ehhez pedig tökéletesen hozzájárul az avokádó. Egy 2021-es tanulmány szerint egyébként, a napi avokádófogyasztás nagyobb mennyiségű rosterjesztő baktériumot és alacsonyabb széklet-epesav-koncentrációt eredményezett. Ezért azért jó, mert a magas epesav-koncentráció problémás, ugyanis fokozhatja a bélgyulladást. 

Testsúly kontroll 

Ha avókádot adunk az ételekhez az előnyös lehet a testsúlycsökkentés szempontjából is. Bár az avokádó zsír-és kalóriatartalma elég magas, egy 2022-es tanulmány mégis rávilágít, hogy azok az emberek, akik hat hónapon keresztül mindennap ettek egy avokádót, stabilabban tartották fent az aktuális testsúlyukat. Más szóval az avokádó fogyasztása nem járult hozzá a súlygyarapodáshoz. Sőt, egy 2021-es kutatás szerint a napi avokádó fogyasztás még a zsírégetéshez is hozzájárulhat, mivel a benne található rostok fokozzák a jóllakottság érzését, míg az egyszeresen telítetlen zsírsavak (különösen az olajsav) csökkentheti a zsírraktározást, írja az EatingWell. 

Csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát 

A Centers for Disease Control and Prevention (Centers for Disease Control and Prevention) szerint a szívbetegség továbbra is a vezető halálokok között található meg, mind a férfiak, mind pedig a nők esetében. A szívbetegségek kialakulásának csökkentése érdekében létfontosságú lenne a káliumban, magnéziumban, rostban, folsavban, egyszeresen telítetlen zsírokban, polifenolokban és antioxidánsokban gazdag étrend betartása. Éppen ezért lehet remek ötlet az avokádó rendszeres beitkatása, hiszen ez a szuperétel ezeket mind tartalmazza. Egy 2022-ben megjelent tanulmány állítása szerint az avokádó fogyasztása 16-22 százalékkal csökkentheti a  szív- és érrendszeri betegségek és a szívkoszorúér-betegségek kialakulásának kockázatát. 

(Fotó: Freepik)

 

Tegnap 14:59

Az anyajegy vérzése nem feltétlen a bőrrák jele, de nem lehetünk nyugodtak, amíg orvos meg nem vizsgálta. Egy felnőttnek átlagosan 10-50 anyajegye van, amelyek többségükben teljesen ártalmatlanok. De mit kell tenni, ha az egyik vérezni kezd – akár csak egy banális sérülés miatt? Mikor utalhat a vérzés bőrrákra?