Unortodox karrier-tanácsadó

Fiatalok, hozzátok szólok. Most, a Harmadik Átkos Korszak derekán is minden bizonnyal szeretnétek sikeresek lenni. Amennyiben a korszellemnek megfelelően akartok élni, akkor az ehhez vezető útra a legegyenesebben az vezet, ha a nómenklatúra része lesztek, a kitörés helyett a beilleszkedést választjátok.

2013. március 20., 17:59

A hatalom és pénz áldott árnyékában nincs szükség verejtékes igyekezetre vagy fáradságos tanulásra. Aki beltag lehet a hazát irányító közösségben, annak élete olyan, mint Ádámé a paradicsomban, persze Éva és a kiűzetés előtt. Eretnek, divatosan zavaros kifejezéssel unortodox karrier-tanácsadóm ebben segíti az érvényesülni vágyókat.

Mindenekelőtt tudnotok kell, hogy nem tudást, szakmát vagy mesterséget, hanem munkakört, megbízást, szerepet kell szerezni. Munkából még a hülyék is képesek megélni. A munka nélkül is élvezhető jólét és megbecsültség korunkban számtalan kedvező lehetőséget kínál, csak be kell tagozódni a hatalmat élvezők közé.

Lehettek például csatlósok, régi szóval vazallusok, akiknek kényelmes életét hűségükért (vagyis kiállásukért és szavazatukért) cserébe a felsőbbség biztosítja. Hasznos megbízatás a pretoriánusok seregéhez való csatlakozás, akik kegyeltek lehettek a zsarnok védelméért cserébe. Ezeknek békésebb változatai a zsoldosok, akiket nem kell meggyőzni, csak megfizetni, akár a köztisztviselőket. Ugyancsak vonzó a csicskás szerep, amely néha megalázó, viszont nem kell pergőtűz esetén sem a lövészárokban dekkolni. Jó munkakör a pereputty is, ezt születéssel és beházasodással lehet megszerezni. Hasonló a retyerutya is, amely jó barátok és rokonok vér- és dacszövetsége a busás jövedelmekért.

Lehet olyan munkaköröket is vállalni, amelyekhez némi előélet szükségeltetik. Ilyenek voltak egyes zöldbárók és vörösbárók, akikből privatizációs nyertesek lettek. Rájuk az a jellemző, hogy több bankkonszolidáció törölte el tartozásaikat és más ígérvényeiket. Korábban kuláknak, zsírosparasztnak hívták azokat a falusiakat, akik zsebre dugott kézzel is tudtak kaszálni. Az offshore-lovagok, a tőzsdecápák, a szerencsebrókerek, a maffiózó vállalkozók a mindig talpra eső macskák a gazdaság vadonjában. Ezekre a szerepekre elsősorban a kalandor hajlamúak kacsingassanak.

A közélet színterén is számtalan vonzó munkakör ismert. Ilyen a zászlósanya, aki egy szalag felkötésével kinyilváníthatja hon- és rendszerszeretetét. Igen sikeres a biodíszlet-pozíció, amelyben kameralátószögben kell állni üdvözült arccal valamely nemzeti sorsszónok mögött.

A fentebbi példatár ékes bizonyítéka annak, hogy rosszul értelmezi a pályaválasztás terhét, aki lótenyésztő, sírkőfaragó, hajókovács, tanító, orvos, balett-táncos – vagy egyáltalán bármilyen – szakmát akar választani. Az érvényesülés művészete a mai hatalmi rendszerben nem szakma, hanem megbízás, munkakör és szerepválasztás. Kerülj közel a hatalomhoz vagy a pénzeszsákhoz, és megélhetésed biztosított lesz. A tudomány termelőerővé válik annak fejében, aki felismeri, hogy a társadalmi tőke, a kapcsolat hatékonyabb felhajtóerő, mint a szorgalom. A hozzá nem értés törvényének ez a kiegészítése legújabb kori hazai történelmünknek, a vezetéstudománynak és a káderképzésnek a hozadéka.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.