Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

A hosszúszárnyú bálnák összegyűlnek Új-Zéland partjainál, és dalokat tanulnak egymástól

2019. szeptember 9. 12:36 - szerző: 168 Óra/MTI

Dalversenyre gyűlnek össze a hosszúszárnyú bálnák Új-Zéland legészakibb vizeiben minden évben. A kutatók szerint az állatok bemutatják egymásnak dalaikat, és új dallamokat tanulnak egymástól.

A Royal Society Open Science című tudományos folyóiratban szerdán közölt tanulmány elkészítéséhez a szakértők az Aucklandtől 1000 kilométerre északkeletre fekvő Kermadec-szigetek közelében a hosszúszárnyú bálnákról (Megaptera novaeangliae) készített felvételeket elemezték. Az állatok itt vonulnak át minden évben, miközben a Csendes-óceán déli részén lévő téli párzási helyükről az Antarktisz felé vándorolnak, ahol krillekkel táplálkoznak a nyár folyamán.

A kutatók eredetileg a bálnák párzási területének megismerésére fókuszáltak, így meglepte őket a bálnaének nagy mennyisége.

– Nem számítottunk ennyi bálnaénekre. A kutatás során készített felvételeket össze tudtuk hasonlítani 52 olyan bálnaénekkel, amelyet más kutatók vettek fel Új-Kaledóniában, Francia-Polinéziában, a Cook-szigeteknél, Tongán és Niue szigeténél – mondta el a kutatásban résztvevő Rochelle Constantine.

Az emberekhez hasonlóan a hosszúszárnyú bálnák is átadják egymásnak kulturális viselkedésmintáikat. Az ismert, hogy a hím bálnák összetett dala idővel megváltozik, az viszont rejtély volt eddig, hogyan.

– A dalok összehasonlításából kiderült, hogy a Kermadec-szigeteknél lévő bálnák különböző párzási területekről érkeztek, ami meglepetés volt. Ebből arra lehet következtetni, hogy a terület fontos helyszín, ahol a bálnák meghallgatják fajtársaik énekét, ezeket átveszik és megtanulják egymásról – fejtette ki a szakértő.