Tanulmányi olimpiát nyert három szegedi kisdiák a legóvárosban közlekedő vakvezető robotkutyával

2019. augusztus 5., 12:05

Szerző:

Az SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium kisdiákjai nyerték meg Dániában a World Robot Olympiad egyik világdöntőjét, a legfiatalabbaknak kiírt Open Elementary kategóriában - írja a szeged.hu.

A 8 éves Manai Delal és Kaszás Tamás, valamint a 9 éves Schurrah Linda alkotta csapat vakvezető robotkutyával nyerte meg a versenyt.

Fotó: Facebook/World Robot Olympiad Hungary

Özvegy Judit, a diákok osztályfőnöke korábban azt mesélte a portálnak, hogy a gyerekek május óta dolgoztak a programon. Órákig beszélgettek egy 84 éves vak zeneművésszel, aki hosszú ideig tanított zongorát egy szegedi zeneiskolában.

A gyerekek egy egész várost építettek legóból, amelyben egy vak kislány közlekedik a vakvezető robotkutyájával. A robotkutya megáll az akadályoknál, hangjelzést ad a vakoknak és színjelzést a körülötte lévőknek, hogy figyeljenek a vak kislányra.

A World Robot Olympiad egy nemzetközi robotprogramozási verseny, amelynek célja, hogy a gyerekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására. A csapatok 2-3 tagból és egy csapatvezetőből állnak. A versenyen a csapatok a robotjukat LEGO MINDSTORMS elemekből építik meg, de versenykategóriától függően a többi vezérlő, építőanyag vagy programozási nyelv használata is megengedett.