Ultrahang: fontos támpont a szakorvosoknak

Az ultrahang sokrétű felhasználásáról szóló után most folytatjuk ezt a tematikát. Az eszköz alkalmazása a már említetteken kívül további szervek vizsgálatánál is fontos támpont a szakemberek számára – mondta el a 168 Óra Online Praxis rovatának a Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum szakorvosa, dr. Bodnár Györgyi Enikő radiológus.

2013. szeptember 25., 17:45

Ezek közé tartozik a pajzsmirigy, amelyről meg lehet állapítani, hogy megnagyobbodott-e, milyen a szerkezete, látható-e valamilyen elváltozás.

A szakember a vizsgálat során azonnal megállapítja, ha nagyobb nyirokcsomó van a nyaki lágy részben, aminek oka lehet gyulladás, de sajnos néha daganat is. Ebben az esetben a biztos diagnózishoz további vizsgálatok szükségesek.

Nagyon fontos terület a nyaki erek vizsgálata, hiszen ezektől függ, hogy az agy kap-e elég vért. Az ultrahangos vizsgálat során a szakemberek látják az erek alakját, lefutását, és azt is, hogy van-e rajtuk szűkület. Ennek oka lehet az erek falán a belhártya megvastagodása, vagy mész lerakódása az érfalban – ezek a vizsgálat során jól elkülöníthetőek.

Az emlők esetében 35 éves kor alatt az ultrahang elsődleges vizsgáló módszer. Csomó tapintása vagy fájdalom esetén fontos, de panaszmentesség esetén is 1-2 évente javasolt. 35 éves kor fölött elsődlegesen mammográfiát végeznek, de kiegészítő vizsgálatként ekkor is fontos az ultrahangvizsgálat – hangsúlyozza dr. Bodnár Györgyi Enikő radiológus. Ultrahanggal kimutatható az is, ha az emlőbe ültetett implantátum sérül vagy begyullad.

A herezacskóban előforduló kóros állapotok elsődleges diagnózisakor szintén ultrahanggal vizsgálják meg a pácienst. Az elváltozások között vannak fejlődési rendellenességek – például rejtett heréjűség –, here- vagy mellékhere-gyulladás, vízsérv vagy tágult visszér. A herében és mellékherében lehetnek ciszták, de rosszindulatú daganatok is. A hererák a 15-36 éves férfiak leggyakoribb rosszindulatú daganata, ám korai felismeréssel majdnem 100 százalékban gyógyítható.

A nagy felbontású ultrahang-készülékek elterjedésével az ízületi ultrahangot is egyre gyakrabban alkalmazzák. Egy jó vizsgálóorvos fontos információkat ad a reumatológusnak és ortopédusnak.

Ízületi fájdalom, duzzanat esetén ultrahanggal tisztázható a kiváltó ok. Azaz, hogy gyulladás vagy folyadék van-e, esetleg az ízület körüli szövetek betegek. Diagnosztizálhatunk csontrepedéseket, illetve az ízületek körül tapadó inak gyulladását.

Miután ultrahanggal csak a csontok felszínét, a csonthártyát lehet látni, a csontok belső szerkezetét nem, röntgent is kell készíttetni a vizsgált területről. Pontos diagnózist csak a kettő együttes értékelésével lehet felállítani.

Ez érvényes a lágy részek vizsgálatánál is. Lágyrész-vizsgálat során látható az izmok szerkezete, a izmokban, bőrben lévő csomók, fájdalmas duzzanatok, nyirokcsomók. A lágy részben lehet jó- és rosszindulatú daganat, vérömleny, izomsérülés, de viszonylag gyakran találnak idegen testet is, pl. tüskét, üveget vagy fémdarabokat.


Külön terület az újszülöttek és csecsemők ultrahangos vizsgálata. A koponya vizsgálata a nagykutacson keresztül történik. Látható az agyállomány szerkezete, s megállapítható, ha vérzés lépett fel, illetve az oxigénhiány okozta elváltozás, a ciszta vagy fejlődési rendellenesség. Az agyállomány körül vagy az agykamrákban lehet kórosan felgyűlt folyadék is.

A hasi vizsgálat során legfontosabb a vesék vizsgálata. Az újszülött húgyvezetékének izomzata még nem mindig működik megfelelően, ezért a vesékben tágulat jöhet létre. Ez az esetek legnagyobb részében 1 éves kor körül megszűnik. Azonban előfordul, hogy a tágulat fokozódik, és ha nem kezelik a megfelelő időben, később, gyermek- vagy fiatal felnőtt korban súlyos veseproblémák léphetnek föl.

A csípő csecsemőkori diagnosztikája ma elsősorban ultrahangvizsgálaton alapul, amikor is a szakemberek látják az ízületi vápa és a combfej viszonyát, azok szerkezetét. Az ízület alkotó részei folyamatosan fejlődnek a születés után is, ezért általában kontrollvizsgálat szükséges, hogy a csípő fejlődése jó ütemben halad-e.