PCOS: gyakori betegség, de jól kezelhető

Számos nő életét nehezíti meg a szinte már népbetegségnek számító PCOS, amely a meddőség egyik oka is – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának dr. Koppány Viktória endokrinológus. A Budai Magánorvosi Centrum szakorvosa szerint a hormonrendszeri rendellenesség – mely lehet örökletes és szerzett is – kezelhető, visszafordítható.

2014. szeptember 11., 17:05

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy hormonrendszeri rendellenesség nőkben, mely az egyik leggyakoribb oka a meddőségnek.

A betegség neve – szó szerint lefordítva „petefészek sok cisztával szindróma” – onnan ered, hogy a petefészekkéreg alatt ciszták jönnek létre, olyan petesejtek, tüszők, melyek nem tudnak megnőni és megrepedni. Ahhoz, hogy egy egészséges peteérés megtörténjen, megfelelő arányban kell lennie a petefészek által termelt tesztoszteron-, illetve ösztrogénszinteknek. Ha a hormonképzés sérül, felborul a nő szervezetében a női és az amúgy minden nőben élettanilag is jelen lévő férfihormon (tesztoszteron) egyensúlya, eltolódva az utóbbi felé.

A PCOS tünetei között tartják számon a szakemberek az olyan bőrproblémákat, mint a pattanásos bőr, a hajritkulás, valamint a szőrösödés az arcon, illetve az emlők körül. Jellemző tünet, hogy a beteg súlyproblémával küzd – ez a szindróma egyik leggyakoribb megnyilvánulási formája. Ehhez kapcsolódóan olyan belgyógyászati problémák alakulhatnak ki, mint például a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek növekvő kockázata. Ugyancsak tapasztalhat a beteg peteérési zavarokat (krónikus oligoovuláció vagy anovuláció), rendszertelen, kimaradozó menstruációt. Gyakori kísérőjelenség, hogy a teherbeesés nehéz.


A szakember szerint menstruációs zavar és nem rendszeres tüszőérés esetén nem csak női és férfi nemi hormonokat, de a prolaktinszintet és a pajzsmirigyfunkciót is ki kell vizsgálni, valamint vércukorterhelés is szükséges, hogy a cukorbetegséget vagy az inzulinrezisztenciát kimutassák. Nagyon gyakran összefügg ugyanis a cukoranyagcsere zavarával a kórkép. Ez főleg túlsúlyos nőbetegeknél fontos. A vérvételeket a ciklus két különböző pontján is érdemes megejteni: a 7. és a 21. napon is el kell végezni a hormonvizsgálatot.

A PCOS – mely lehet örökletes és szerzett is – kezelhető, visszafordítható. Egyrészt a gyógyszeres kezelés, másrészt a petefészekkéreg bemetszése jelenthet megoldást. Fontos része a kezelésnek a diéta és rendszeres testmozgás is – hívja fel a figyelmet a szakember. A rendszeres testedzéssel elérhető súlycsökkenés önmagában jelentős javulást eredményezhet a beteg állapotában, a legtöbb esetben a fogyással a hormonszintek normalizálódnak. Ami az étrendet illeti, a betegeknek kiegyensúlyozott táplálkozást javasolnak az orvosok, ami naponta ötszöri étkezést jelent, megadott szénhidrát- és kalóriatartalommal – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának dr. Koppány Viktória endokrinológus, a Budai Magánorvosi Centrum szakorvosa.