Illóolajak motivációhoz: intelligens illatórát fejlesztett ki egy MOME-s hallgató, ami segít a napi rutinban

Személyre szabható intelligens illatórát készített Cséffay Alexandra, a MOME Formatervező Tanszékének hallgatója. Jól olvasták, illatórát, ami támogatja a felhasználót napirendjében: nemcsak az idő múlását érzékelheti az illatok alapján, megkönnyíti a felkelést, a munkát és a relaxálást is.

2020. július 10., 13:00

Szerző:

Cséffay Alexandra, a MOME Formatervező Tanszékének végzős hallgatója szakdolgozatának témája az emlékezés és érzékelés kapcsolata volt. Részletesen vizsgálta az emlékezet működését, s a kutatás során rájött, hogy a szaglással szoros kapcsolatban állnak egymással. Ugyanis a szaglás evolúciósan az egyik legrégebbi érzékszervünk és ennek az egy érzékszervnek az ingerületei közvetlenül az agyba jutnak, azon belül is a limbikus rendszerbe, ami az érzelmek és az emlékek működéséért is felel.

„Emlékeink fontos szerepet játszanak az életünkben, segítségükkel alakítjuk ki identitásunkat és kapcsoljuk össze személyes múltunkat a jövővel, ezért átfogóan vizsgáltam az emlékek fizikai formában történő megörökítésének motivációit és eszközeit”

– fejtette ki Cséffay Alexandra. A digitális technológia megjelenése új eszközöket adott a kezünkbe, melyek segítségével élményeink vizuális megörökítése egyszerűbb lett, szerinte azonban ennek túlzott használata negatívan befolyásolja a pillanat megélésének képességét és a memóriát, aminek a felidézés nem csak a látás segítségével történhet meg, hanem a szaglással is.

Ezen a vonalon tovább haladva fejlesztette a diplomamunkáját, egy olyan okoseszközt, amely illatok segítségével nyújt információt az idő múlásáról, valamint az illatok jótékony élettani és pszichológiai hatásait kihasználva a nap 24 órájában támogatja a felhasználót tevékenységeinek sikeres elvégzésében.

„Jelenleg nagy hangsúlyt fektetünk a minket körülvevő vizuális és auditoros ingerekre, de a szagingerekre ez kevésbé jellemző. Ezért egy olyan tudat alatt működő eszköz létrehozása volt a célom, amely a felhasználó szagérzékelésére támaszkodva alakít ki egy új időérzékelési metódust”

– magyarázta Alexandra hozzátéve, hogy a szaglás közvetlenül tudja befolyásolni a hangulatunkat és a viselkedésünket is. Elkezdett olyan természetes anyagokat, illóolajakat kutatni, amelyek közvetlen fiziológiai és pszichológiai változásokat tudnak kiváltani, és ezek bizonyítottan működnek. Megvizsgálta, hogy egy-egy illóolaj milyen konkrét változásokat tud kiváltani az életünkben.

„Az volt a célom, hogy egy olyan terméket csináljak, ami személyes illatkörnyezetet teremt és a segítségével tudjuk követni az idő múlását, a nap alatt folyamatosan változó illatokkal segíteni tudja a tevékenységünket.”

Az intelligens illatóra úgy hat a felhasználó tudatalattijára, hogy annak bármilyen recept kikeverésével kellene bíbelődnie. „A felhasználó beállíthat egy hétköznapi napirendet, ami az otthonról való munkavégzést követi le, mert a termék illatozási ciklusa 24 óra. Ébredéskor energizáló illatkeveréket bocsát ki, majd ahogy elkezdünk dolgozni jön a teljesítményfokozó illattkeverék, ebédhez beállíthatunk étvágynövelő- vagy étvágycsökkentő illóolajat, majd fáradtságot, dekoncentrációt elűző keveréket bocsát ki, este pedig levendulaillattal emlékeztet minket a lefekvési időre” – magyarázta az eszköz működési mechanizmusát, amelynek az Odeur nevet adta.

A napirendet az eszközhöz társuló alkalmazáson keresztül lehet beállítani, ami az okosotthon rendszerhez is kapcsolható.

Az alkalmazáson keresztül a felhasználó személyre is szabhatja az illatokat, ha van rá igénye, melyek elmenthetők, keverhetők és megoszthatók. Most egy alapcsomagot állított össze nyolc illóolajjal, de a későbbiekben bővíteni szeretné a palettát. „Mivel a műszaki egyetemen szereztem az alapképzéses diplomámat, konzultáltam az áramlástanszék doktoranduszával, aki szerint működőképesnek tűnnek a tervek. A következő lépés egy prototípus készítése a méretek és az arányok ellenőrzésére, amihez beszereztem az alkatrészeket és már el is készült volna eddig, csak a koronavírus helyzet miatt nem sikerült” – tudtuk meg az ötletgazdától. Ha elkészül a működőképes termék, szüksége lesz egy programozóra és egy mérnökre, majd elkezd befektető után kutatni. „Nagyon sokan érdeklődnek utána, úgyhogy szeretném megvalósítani.”