Levédetnék Ceausescu meg nem valósult álmának maradványait

Több mint kilencven madárfaj él Bukarest egyik elhagyatott sarkában, köztük több olyan, amely Európában védettnek számít. A területre Nicolae Ceaecescu egy sport-komplexumot képzelt el.

2012. június 17., 19:49

Szerző:

Több mint kilencven faj, Európában védettnek tekintett madár talált otthonra Bukarest egyik tavában - írja a

hirado.hu. A ma már deltává alakult, több mint 180 hektáros terület Ceausescu egyik megvalósítatlan álmának maradványa a fővárosban. A volt kommunista vezető ugyanis ezt a területet azért ásatta fel a ’80-as években, hogy egy vízi komplexumot hozasson létre. Az évekig üresen hagyott árok mára már deltává alakult és védett területté nyilvánítaná a környezetvédelmi minisztérium a National Geographic és más környezetvédelmi egyesületek támogatásával.

„A kommunista vezető azért ásatta fel ezt a területet a 80-as években, mert egyfelől egy vízi komplexumot tervezett ide, ahol kajakversenyeket szervezhetnek, másfelől futball- és teniszpályákat szánt ide. Terve nem valósult meg, így ez a terület húsz éve érintetlen" – mondta Székely Varga Edina.

Húsz év alatt a talajvíz feltöltötte a helyet. A városon belül egy különleges természeti környezet alakult ki. Hasonlít a Duna deltavidékéhez. Többen horgásznak is benne. Akad olyan is, aki fácánokra, vagy más állatokra vadászik itt: ennek véget akarnak vetni. A környezetvédők szerint ahhoz, hogy a delta megmaradjon a városban, az embereket távol kellene tartani. „Nagyon meglepett minket, hogy egy ilyen helyen, amit panelházak vesznek körül, ilyen komplex vadon alakult ki. Rókákat és vidrákat is találtunk. Minél hamarabb rezervátummá kell nyilvánítani, hogy nyugodtan éljenek tovább"- mondta a terület egyik támogatója.

A környezetvédő egyesületek és a környezetvédelmi minisztérium azt tervezi: jövőre rezervátummá nyilvánítják a területet. Ezt a korábban kisajátított és lebontott házak tulajdonosai akadályozzák, mert kárpótlást kérnek házaikért.