Kecskeszalonna lehetett Ötzi utolsó tápláléka

2017. január 20. 19:34

Albert Zink múmiaszakértő egy bécsi kongresszuson bejelentette, alpesi kőszáli kecske szalonnája volt Ötzi, a világhírű gleccsermúmia utolsó tápláléka, mielőtt az Ötz-völgyi Alpok jegén megfagyott volna.

A szakember a bolzanói Európai Akadémia (EURAC) szintén múmiákat és a jégembert kutató intézetének tudósaival közösen elemezte az 5300 éve élt újkőkori ember gyomrában talált hús nanoszerkezetét, majd összehasonlította más húsfélékkel.

Megállapították, hogy az elfogyasztott hús nyers volt, és alpesi kőszáli kecskétől származott. Valószínű, hogy Ötzi a mai szalonnához hasonló szárított húst evett, hiszen nem volt működő vadászfegyvere, csak egy íj, amely még nem volt használatra kész állapotban.

Zink szerint valószínűleg szárított húst vitt magával, a nyers gyorsan megromlott volna – magyarázta Zink. A gyomorban talált zsír elemzésével azt is kiderítették, hogy nem sajtból vagy más tejtermékből származott, ahogy több kutató is gyanította, hanem húsból.

Két német hegymászó, Erika és Helmut Simon 1991. szeptember 19-én fedezte fel az 5300 éves újkőkori holttestet az Ötz-völgyi-Alpokban, 3210 méteres magasságban. Nevét a megtalálás helyről kapta, övé a legrégibb, teljes épségben fennmaradt emberi holttest.

(MTI)