Hatalmas cápabölcsődét találtak az Atlanti-óceán mélyén

2018. november 9. 18:49 - szerző: MTI

Hatalmas keltetőre bukkantak az Atlanti-óceánban, mintegy 320 kilométerre Írországtól nyugatra hidegvízű korallzátonyok térségében, a szakemberek szerint ez a legnagyobb cápabölcsőde ír tengeri területeken. Mintegy 700 méter mélyen több ezer cápatojást fedezett fel az óceán talapzatát kutató távirányítású robot, a SeaRover, amellyel az ír Tengerkutató Intézet és partnerei vizsgálják az óceán mélyét. A berendezés által készített videofelvételeken nagyszámú foltos cápa vagy feketeszájú macskacápa látható a tojások körül. De a ritkább tüskéscápafélék is előfordulnak a térségben.

A nyári expedíció idején egyetlen újszülött cápát sem észleltek a térségben, de a tudósok azt tervezik, hogy visszatérnek a tojások kikelése idején, hogy megfigyeljék a fiatalokat - írja a The Guardian a honlapján.

David O'Sullivan, a SeRover-projektet vezető tudós elmondta, hogy "egy valódi heuréka-pillanat volt, amikor meglátta csoportja a capákeltetőt a képernyőkön hajnali három órakor, a három hétig tartó vizsgálódás vége felé. – Hihetetlen volt, egy valódi David Attengborough-anyag. Ez egy nagy biológiai felfedezés, és a bekerült volna A kék bolygó című természettudományi sorozatba, ha az alkotók tudtak volna róla.  Nagyon keveset tudunk a világ mélytengeri cápakeltetőiről - tette hozzá. 

Az ír tengeri területek tízszer akkorák, mint a szigetország területe, és különösen gazdag az élővilág a kontinentális talapzat szélén.