Ezzel az egyszerű módszerrel eltüntethető a műanyag a csapvízből

A konyhában rendelkezésünkre áll az az eszköz, amellyel a víztisztító telepek egyelőre nem rendelkeznek.

2024. március 12., 14:38

Szerző:

Az már sajnos kiderült, hogy a csapvíz apró műanyag részecskéket tartalmaz, és egyelőre nem tudjuk, hogyan hat ez az egészségünkre, de igen valószínű, hogy nem használ neki. Most kiderült, hogy egy igen egyszerű módszerrel megszabadíthatjuk az otthoni csapvizet a mikroműanyagoktól.

Egy friss kutatás szerint a csapvíz használat előtti felforralásával a benne lévő apró, potenciálisan káros műanyag részecskék legalább 80 százaléka eltávolítható. A nano- és mikroműanyagok (NMP-k) olyan műanyagdarabok, mint a polisztirol, polietilén és polipropilén, amelyek átmérője 0,001 és 5 milliméter között van. Az egészségre gyakorolt ​​hatásukat még vizsgálják, de a kutatók azt gyanítják, hogy károsak az emberre.

Eddy Zeng a kínai Jinan Egyetemen és kollégái mintákat vettek csapvízből, és megmérték az NMP-szintjüket, az átlagos koncentráció 1 milligramm volt literenként. Ezután 5 percig forralták a vízmintákat, majd hagyták kihűlni. Ezt követően újramérték az nano- és mikorműanyagok szintjét, és megállapították, hogy több mint 80 százalékkal csökkentek.

„Becslésünk szerint a forralt vízben kétszer-ötször kevesebb mikroműanyag volt, mint a sima csapvízben” – mondta Zeng. A módszer lényege, hogy a forrásban lévő víz-stratégia képes „fertőtleníteni” magát. Az apró műnyagot úgy távolították el, hogy a vízben a kalciumból képződött bizonyos mennyiségű vízkő, amely a kristályos szerkezetébe zárta a darabokat. A vízforralóban lévő szűrő a vízkővel együtt a műanyagszemcséket is kiszűrte a folyadékból.

A kutatás során kiderült az is, hogy több részecskét lehet kivonni a kemény vízből, amelynek magasabb a kalcium tartalma, mint a lágy víznek.

A víz forráspontjának elérése fontos tényező a kristályos szerkezetek létrejöttének hatékonyságában. De a forrásban lévő víznek van néhány egyéb előnye is, például elpusztítja a baktériumokat és a parazitákat, és eltávolítja a nyomokban lévő nehézfémeket.

„Nagyszerű, ahogy a kutatás bemutatta, hogyan rakódnak le a dolgok a forralási folyamat során” – mondta Caroline Gauchotte-Lindsay , a Glasgow-i Egyetem kutatója. Ugyanakkor hozzátette, hogy a világnak már jóval azelőtt meg kellene oldania az ivóvízben lévő mikroműanyagok problémáját, hogy azok eljutnának az otthonokba.

Erre jó módszer lenne, ha a víztisztító telepek is képesek lennének ugyanarra az eljárásra, amire egy konyhai vízforraló. 

(Kép forrása: Freepik)