Egyszemélyes invázió: gyűjtőtől szökhetett el a veszélyes állat

Mivel a közelben nincs a számára megfelelő víz, a betolakodó kínai gyapjasollós rák vélhetően egy állattartótól szabadult el. Ez a faj nagy területen él Délkelet-Ázsiában, tömeges megjelenésétől nem kell nálunk tartani, mert bár képes nagy távolságokra elvándorolni, a tengerben szaporodik.

2011. október 16., 17:33

Hazánkban ez a negyedik bizonyított előfordulása, a korábbi példányokat a Dunában találták - írja a hirado.hu.

Ezúttal nem a folyóból került elő, hanem egy kőbányai úton sétált a világ száz legveszélyesebb invazív faja egyikének példánya – mondta a Kossuth Rádiónak Puky Miklós biológus, az MTA Dunakutató Intézet tudományos főmunkatársa. Hozzátette: némi aggodalomra ad okot, hogy az Európai Unióba importálható ez a faj, mert Ázsiában már előfordulhatnak olyan egyedek, amelyek fertőzést hordoznak. Ez viszont csak akkor jelent veszélyt, ha valaki megeszi a rákot.

A Csendes-óceán amerikai partvidékén komoly problémákat okoz a felszaporodott állomány, mert megfúrják a töltéseket. Az okozott gazdasági károk és az emberi egészségre ártalmassága miatt került fel a kínai gyapjasollós rák a legveszélyesebb invazív fajok listájára, de ezek a veszélyek Magyarországon nem érvényesülnek – magyarázta Puky Miklós.