Az Orbán-kormány éppen felszámolja a oktatás szabadságát, de Szijjártó Péter elhozza Magyarországra a Tudományos Világfórumot

2019. május 15., 11:10

Szerző:

Novemberben Magyarország ad otthont a Tudományos Világfórumnak – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban, az ENSZ-székházban az oktatási ügyekkel foglalkozó konferencián helyi idő szerint kedden.

A budapesti fórum arra biztosít lehetőséget a résztvevőknek - tudósoknak és politikusoknak -, hogy megvitassák a tudomány szerepét, az új kutatási eredmények gazdasági, társadalmi és kulturális vonatkozásait. Az oktatás szerepével kapcsolatos felszólalásában

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a kormány olyan oktatásra törekszik, amelynek révén a rendszerből kilépők állást tudnak találni maguknak a digitális és technológiai fejlődés által átalakuló munkaerőpiacokon. 

Kulcsfontosságú elemnek nevezte ebben a duális képzést, amely már a középfokú oktatásban megjelenik. Fő célként jelölte meg azt, hogy a középiskolát elvégzőket a pályaválasztásnál a műszaki, informatikai területek felé tereljék. Az elmúlt pár évben ezeknek a fiataloknak a száma megduplázódott - tette hozzá.

Elég éles a kontraszt, ami legalábbis a tudományt illeti, az Orbán-kormány eddig inkább az oktatás szabadságának a felszámolásával vétette észre magát. Ennek a hadjáratnak az első áldozata a CEU volt az oktatási törvény 2017-esw módosítása nyomán, ami után az Orbán-kormány gyakorlatilag száműzte Magyarországról a társadalmi nemek tanulmánya szakot, Palkovics László innoivációs és technológiai miniszter pedig már háromnegyed éve egy zsarolással és fenyegtésekkel teli párbeszédben próbálja megfosztani a Magyar Tudományosa Akadémiát kutatóintézeteitől a finanszírozási rendszer átalakításával.