Magyar csillagfotósokat is elismertek az év asztrográfusa versenyen

2020. szeptember 17. 06:15 - szerző: 168 Óra - forrás: qubit

A Greenwich-i Királyi Obszervatórium és a Greenwich-i Királyi Múzeum idén is megrendezte az év asztrofotográfusa címért kiírt versenyét. 

Az Insight Investment Astronomy Photographer of the Year 2020 megmérettetésre több mint 5 ezer amatőr és professzionális csillagfotósa küldte be pályaművét a világ minden tájáról. Az év asztrofotósa címet és az azzal járó 10 ezer fontos fődíjat a francia Nicolas Lefaudeux-nek ítélte oda a Steve Marsh, a BBC Sky at Night tudományos magazinjának művészeti szerkesztője által vezetett zsűri. 

A grémium két magyar asztrofotós alkotását is elismerte.

A legjobb újoncnak járó, a csillagászat Attenborough-jaként számon tartott Sir Patrick Moore-ról elkeresztelt díjat Tóth Bence nyerte el, a nemzetközileg is elismert Schmall Rafael, a Magyar Asztrofotósok Egyesületének alapító tagja pedig az Ember és az űr kategória első helyezettje lett. 

A zsűri által külön is méltatott „A technológia börtöne” című Schmall-fotó nem csak szakmailag bravúros, de mondandója is aktuális, hiszen a hosszú expozíciós idővel készített fényképen a csillagok előterében látható világos csíkok az Elon Musk-féle Starlink nyomán az eget egyre nagyobb számban ellepő műholdak.