9 darab, összesen 2,6 tonna akkumulátor száguld a Föld felé

Az Európai Űrügynökség számításai szerint legkésőbb pénteken 22:35-ig belép a Föld légkörébe, majd ott el is ég kilenc darab akkumulátor.

2024. március 8., 20:29

Szerző:

Néhány órán belül belép a Föld légkörébe 9 akkumulátor, amit a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) indítottak útnak a bolygó felé – írha az Európai Űrügynökség (ESA) közlése alapján a hvg.hu.

A számítások szerint a 2,6 tonnás, vagyis nagyjából egy városi terepjáró méretével bíró űrszemét közép-európai idő szerint március 8-án pénteken 15:35 és 22:35 között lép a légkörbe.

Az űrszemetet még 2021-ben bocsátotta útjára az ISS a Canadarm2 nevű eszköze segítségével, azóta kering – egyre alacsonyabb pályán – a Föld körül. A gravitáció mostanra annyira közel húzta a pakkot, hogy a légkörbe való belépése elkerülhetetlen. A csomag el fog égni a légkörben, és a számítások szerint semmilyen kárt nem fog okozni a felszínen.

A csomag kilenc darab régi, elhasznált akkumulátort tartalmaz.

Az ESA szerint ez az eddigi legnehezebb űrszemét, ami visszatér a Föld légkörébe.

(Kiemelt képünk illusztráció. Az 1950-es évek vége óta a Föld körüli pályán keringő szemét mennyisége drámaian megnőtt. A törmelék régi űrhajók darabjait és az űrhajósok által űrséták során véletlenül elejtett tárgyakat foglalja magában. A rajzolt illusztráción egy űrszeméttel való elképzelt ütközésben megsérült műhold látható. Kép: MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRA / MGA / Science Photo Library via AFP)