A napenergia felhasználásának olasz úttörői

A koncentrált napenergia területén már a 19. században is kutattak és értek el eredményeket olasz kutatók. Munkásságuk a tudomány mai állása alapján is figyelemre méltó.

2012. január 23., 15:16

1878-ban a párizsi nemzetközi kiállításon mutatta be Augustin Bernard Mouchot francia tudós a „Napgépét”, amelyről a szakirodalom úgy emlékezik meg, mint az első és legnagyobb gépről, amely nagy nyomású és magas hőmérsékletű gőzt termelt a Nap melegéből. A gép egy kb. 20 négyzetméteres felületű csonka gúla alakú tükörből állt és a középpontjába állított üstből, amelyre a tükör rávetítette a napsugarakat és amely együtt mozgott vele. (

Aiolus News)

A gép a kiállításon nagy feltűnést keltett az üstből kitörő gőz erős sípolása miatt. Alessandro Battaglia, Mouchot olasz kortársa szerint kollégájának találmánya nem kecsegtet nagy eredménnyel, az üst és a tükör együttes mozgása miatt mindkettő csak korlátozott dimenzióval rendelkezhet, tehát nem alkalmas a modern ipar számára elegendő napenergia összegyűjtésére. Ezenkívül, az üst, mivel nem zárt, a szabadba engedi az energiát, amelyet a tükörtől kap. Battaglia javaslata az volt, hogy helyezzék külön a tükröt az üsttől. Ezt a megoldást, egyébként, ő szabadalmaztatta. A „többszörös napkollektornak” elnevezett masina leírása és rajzai ma is megtalálhatók a nápolyi állami archívumban.

Honfitársa Giovanni Francia / 1911–1980 / matematikus számos találmányt, tervet hagyott az utókorra .Szabadalmai voltak az aeronautika, az elektromechanika területén, de élete utolsó 20 évében főleg a napenergiával foglalkozott. A nagynyomású és magas hőmérsékletű “napgőz” több prototípusát is kikísérletezte. És bár nem ismerte Battaglia munkásságát, hasonló módszert, vagyis a tükör és az üst különválasztását tartotta helyesnek.

1960 és 1965 között megtervezett és megépített, a világon először, egy STC / koncentrált napenergiájú/ rendszerű prototípust és sikerült kimutatnia, hogy ilyen rendszerekkel elő lehet állítani elegendő nagynyomású és magas hőmérsékletű gőzt. Meg volt azonban győződve arról, hogy csak sík tükrökkel lehet nagy napcentrálékat létrehozni. S.Ilarioban felépített Nap-állomására felfigyelt az egész világ. Ennek mintájára épült a Catania melletti Adranoban egy nagy ST rendszerű centrálé, amely 1 MW teljesítményű és amelyet 1981-ben csatlakoztatni tudtak az országos elektromos hálózathoz.

Forrás:

http://www.energiacentrum.com/