A hang is jeleket hordozhat a csajról, nem csak a szag

A nagy panda territoriális viselkedésű nőstényei revírjeik határait illatanyagokkal és ciripelő hangjukkal jelzik - egy amerikai kutató most azt is kiderítette, hogy hangfekvésük változik, ha termékeny stádiumba kerülnek.

2009. december 5., 09:32

Benjamin Charlton, az atlantai állatkert kutatója a kínai Wolong panda-kutatóközpontban 14 nőstény hangját vette fel, és hasonlította össze hormonszintjükkel. A fogantatásra kész nőstények esetében a jellegzetes ciripelés hosszabban elnyúlt, valamivel mélyebb hangú volt és kevesebb felhangot, de annál több rezgést tartalmazott. Korábban egyedül az embernél mutatták már ki ezt a hatást: a nők termékeny napjaikon magasabb hangon beszélnek, mint egyébként

Számos állatfajnak - különösen azoknak, amelyek a pandákhoz hasonlóan többnyire magányosan élnek - fontos, hogy megtalálja azt a rövid időpontot, amikor a közösülés megtermékenyítéshez vezethet. Ez fokozottan érvényes olyan faj esetében, amely nem éppen túltengő szaporodási kedvéről híres – írta az MTI.

A tanulmányban először sikerült bizonyítani egy emlősnél - az embert nem számítva -, hogy a hang is hamisítatlan jeleket hordozhat magában a nőstény állapotáról, nem csak a szag.