Köröket vernek ránk a szomszéd országok futballbajnokai, idén négy csapatnak is sikerült, ami nekünk tíz éve nem jött össze

2019. augusztus 29., 11:58

Szerző:

Négy szomszédos ország bajnokcsapatának is sikerült idén, ami a magyar bajnoknak tíz éve nem megy: bejutni a Bajnokok Ligája főtáblájára - írja a 444. A legrangosabb európai kupasorozat 32-es főtábláján ott van Szoboszlai Dominik csapata, az osztrák Salzburg, az ukrán Sahtar Donyeck, a Fradit búcsúztató horvát Dinamo Zagreb és a szerb Crvena Zvezda.

Az osztrák és az ukrán bajnoknak ráadásul selejtezőket sem kellett játszania ahhoz, hogy a főtáblára kerüljön. Ehhez az kellett, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) számításain alapuló rangsorban Európa 11 legerősebb bajnokságában legyenek. A listát az UEFA az adott országnak a nemzetközi kupákban induló összes klubjának elmúlt években elért eredményei alapján állítja össze. Magyarország ebben a rangsorban jelenleg a 36. helyen áll, de az utóbbi tíz évben is a 26. volt a legjobb helyezésünk.

Labdarúgás - BL-selejtező - Ferencváros-Dinamo Zagreb
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Legutóbb a Debrecen jutott be magyar csapatként a Bajnokok Ligája főtáblájára. Ez tíz évvel ezelőtt volt. Tavaly a Videotonnak sikerült a rájátszás, de ott kiesett a görög AEK Athén ellen, ami aztán a BL-csoportkör leggyengébb teljesítményével, nulla ponttal, mindössze két rúgott és 13 kapott góllal hullott ki, bár igen erős csoportban kellett helyt állniuk.

A selejtezőkörben kiesett Fradi egyébként éppen ma játszik visszavágót a litván Suduvával az Európa-ligában, és ha nyerni tud, akkor legalább a második legrangosabb európai kupasorozat csoportköre összejön. Tavaly ez az akkor még MOL Vidi néven futó Fehérvár FC-nek sikerült.